Tehnologija
0

Kina: Ukinuta zabrana pristupa engleskoj verziji Wikipedije

Sarajevo-x.com
Kineske vlasti su izgleda ukinule zabranu pristupa popularnoj online enciklopediji Wikipedia na engleskom jeziku, ali još uvijek postoji zabrana pristupa politički osjetljivim temama, poput Tibeta ili Trga Tiananmen.

Internet korisnici u Pekingu i Šangaju potvrdili su u subotu da su uspjeli pristupiti engleskoj verziji jednog od najpopularnijih web sajtova na svijetu, ali im je još uvijek zabranjen pristup online enciklopediji na kineskom jeziku.

I dok se nakon pretrage bezazelnih pojmova izlistavaju članci na engleskom jeziku, pretrage osjetljivih pojmova poput Tibeta završavaju sa porukom da se browser ne može konektovati na Internet, objavio je Reuters.

Ovaj potez kineske vlade je uslijedio odmah nakon što su inspektori Međunarodnog olimpijskog komiteta zaprijetili organizatorima olimpijade u Pekingu da Internet mora biti potpuno otvoren tokom trajanja Ljetnih olimpjskih igara 2008. godine, te da bi blokiranje pristupa "moglo ostaviti veoma loš dojam" o zemlji domaćinu.

Kineska vlada, inače, pod čvrstom kontrolom drži medije i vrlo često blokira pristup ili cenzuriše popularne web sajtove i forume na kojima se na bilokoji način kritizira kineska vlada.