{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kina skida zabranu neometanog pristupa internetu

F
2.8.2008. u 08:45
0
0
Kina skida zabranu neometanog pristupa internetu
0
Kina skida zabranu neometanog pristupa internetu
Foto: Reuters
Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i kineske vlasti dogovorili su se, na insistiranje MOK-a, da omoguće neometan pristup internetu i slobodu izvještavanja novinarima tokom održavanja Olimpijskih igara u Pekingu od 8. do 24. augusta.
"Problem je riješen. MOK i kineski organizatori su imali sinoć sastanak i dogovorili su se", izjavila je Reutersu potpredsjednica MOK-a Gunilla Lindberg.

Ona je dodala da će novinari moći da koriste internet kao tokom održavanja bilo kojih drugih Olimpijskih igara.

Predstavnici MOK-a su insistirali na tome da Peking ukine sve zabrane stranim novinarima na korištenje interneta tokom Olimpijade, dok su kineski organizatori smatrali ispravnim da sajtovi sa "osjetljivim" sadržajem ostanu nedostupni za novinare i u vrijeme održavanja ovako velikog događaja.

Među nedostupnim sajtovima našli su se i sajtovi BBC-a na kineskom jeziku, organizacije za zaštitu ljudskih prava "Amnesty international" i radija Deutsche welle.

Iako će novinari moći neometano da koriste internet u danima Olimpijade, on je i dalje nedostupan za Kineze koji se suočavaju s internet cenzurom u svojoj zemlji.

Sajtovi povezani sa duhovnim pokretom Falun Gong i drugim pitanjima koja ne nailaze na odobravanje u kineskom društvu redovno su nedostupni za Kineze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: