Ambiciozan program
5

Kina lansirala ključni modul svoje svemirske stanice

D. B.
Kina je lansirala prvi i ključni model nove stalne svemirske stanice, a to je značajan korak Pekinga u njegovom sve ambicioznijem svemirskom programu.

Modul Tianhe sadrži prostorije za život članova posade, a lansiran je iz Svemirskog centra Wenchang pomoću rakete Long March-5B. Kina se nada da će nova svemirska stanica biti operativna do 2022. godine.

Jedina stanica koja se trenutno nalazi u orbiti je Međunarodna svemirska stanica (ISS) iz koje je Kina isključena.

Kada je riječ o istraživanju svemira, Kina je kasno počela. Tek 2003. godine je poslala prvog astronauta u orbitu i tako postala treća zemlja koja je to učinila nakon Sovjetskog saveza i SAD-a.

Kina je dosad lansirala dvije svemirske stanice u orbitu, ali su Tiangong-1 i Tiangong-2 bile testne stanice u kojima su astronauti mogli samo kratko boraviti.

Međutim, nova svemirska stanica Tiangong bi trebala biti operativna najmanje deset godina. Peking namjerava obaviti najmanje deset lansiranja kojima će poslati preostale module stanice, a koja će se nalaziti na visini između 340 i 450 km.

Trenutno jedina svemirska stanica je projekt saradnje Rusije, SAD-a, Kanade, Evrope i Japana, dok je učešće Kine blokirano. Međutim, ISS ide u penziju nakon 2024. godine, tako da će Tiangong postati jedina svemirska stanica u orbiti.

Ranije su Kina i Rusija najavile izgradnju svemirske stanice na Mjesecu.