Smanjenje troškova
188

Kina će lansirati umjetni mjesec koji će zamijeniti uličnu rasvjetu

Klix.ba
Kina planira lansirati vlastiti umjetni mjesec od 2020. godine čiji je zadatak da zamijeni uličnu rasvjetu i smanji troškove električne energije u urbanim mjestima.

Grad Chengdu u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sichuan razvija "satelite za osvjetljenje" koji će svijetliti zajedno s "pravim" Mjesecom, ali će njihova svjetlost biti jača osam puta, piše China Daily.

Prvi umjetni mjesec će biti lansiran iz Centra za lansiranje satelita Xichang, a potom će 2022. godine biti lansirana još tri mjeseca ukoliko prvi test bude uspješan.

Prvo lansiranje će biti eksperimentalno, ali će ostali ssateliti ponuditi veliki komercijalni potencijal. Sateliti će reflektirati sunčevu svjetlost te bi na taj način mogli zamijeniti uličnu rasvjetu u urbanim dijelovima zemlje čime će se uštedjeti 170 miliona dolara godišnje kada je riječ o troškovima za električnu energiju u gradu Chengdu i to u slučaju da umjetni mjeseci osvijetle 50 kvadratnih kilometara.

Vanzemaljski izvor svjetlosti bi mogao olakšati napore spašavanja u slučaju katastrofa.

Kina nije prva zemlja koja pokušava usmjeriti sunčevu svjetlost na Zemlju. Devedesetih godina prošlog stoljeća su ruski naučnici navodno koristili velika ogledala kako bi usmjerili svjetlost iz svemira na Zemlju, a taj projekt se zvao Znamya.