Testiran u Japanu
33

Kawasakijev bespilotni dron helikopter podigao rekordnih 200 kilograma tereta

D. B.
Kawasaki Heavy Industries uspješno je testirao svoj bespilotni demonstracijski dron helikopter K-RACER-X2 te je postavio rekord podizanjem 200 kilograma.

To je najveća težina koju je ikada podigla jedna bespilotna letjelica razvijena u Japanu. Test je obavljen na pisti Namie na Testnom poligonu za robote Fukushima, a K-RACER je pokazao da se može nositi s izazovima transporta teškog tereta, s čime se standardni dronovi muče.

Japanske planinske regije imaju problema s održavanjem kapaciteta transporta zbog smanjenja radne snage i drugih faktora. Uprkos ovome, potražnja za dostavama u planinske kolibe raste, kao i za održavanjem javne infrastrukture u ovim područjima.

K-RACE-X2 pokreće motor s kompresorom koji razvija 300 KS, a koji je preuzet od Kawasakijevog hipermotocikla H2R. Kawasaki zamišlja primjenu drona u svrhu dostavljanja različitih zaliha u planinske kolibe, tokom katastrofa, kao i za transport tereta u izazovnim uvjetima.

Koncept K-RACER, koji je debitovao 2020. godine s modelom X1, evoluirao je dolaskom modela X2 s većim glavnim rotorom, što je omogućilo podizanje 200 kilograma tereta.

Svestrani bespilotni helikopter ima domet od 100 kilometara te može letjeti duže od jednog sata. Kawasaki je posvećen zadovoljavanju potreba društva, uključujući dostave u planinske kolibe.

X2 model koristi visokooktanski benzin te demonstrira posvećenost kompanije inovacijama. Kawasaki razvija automatizirani sistem utovara i istovara, čime utire put besprijekornim uslugama transporta tereta. Kompanija će nastaviti unapređivati tehnologiju te namjerava započeti masovnu proizvodnju letjelice.