Za ugodne temperature
81

Katarski stadioni su klimatizirani, imaju i sistem pročišćavanja zraka

D. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Svjetsko nogometno prvenstvo se ove godine održava u Kataru, a jedan od uslova koje su katarski zvaničnici morali ispuniti da bi dobili organizaciju takmičenja bila je klimatizacija svih osam stadiona.

Uprkos zabrinutosti da rashladni sistemi ne mogu značajno spustiti temperaturu na otvorenim stadionima, svih osam terena na kojima se igraju utakmice Mundijala imaju specijalno dizajnirane rashladne jedinice.

Tehnologija je razvijena u saradnji s Univerzitetom Katar, a koristi solarnu energiju za napajanje ventilatora koji uvlače vanjski zrak i hlade ga, a potom ga šalju kroz ventilacijske otvore na tribinama i terenu.

S obzirom na činjenicu da je riječ o sistemu cirkulacije zraka, ohlađeni zrak se ponovo uvlači u sistem gdje se ponavlja proces hlađenja, ali i filtrirana (pročišćavanja) prije nego se ponovo pusti kroz ventilacijske otvore na tribinama i terenu. To je posebno korisno za osobe koje imaju problema s alergijama, jer je zrak na stadionima veoma čist.

Također, važno je napomenuti da je tehnologija 40 posto održivija od postojećih tehnika, a proces hlađenja je dovoljno započeti dva sata prije utakmice, čime se značajno smanjuje potrošnja energije.

Ugodan boravak navijača na tribinama osiguravaju ventilacijski otvori, odnosno difuzori postavljeni ispod sjedišta koji izbacuju zrak pod uglom kako bi hlađenje bilo što blaže.

Stadioni se hlade na temperature između 18 i 24 stepena.