Osnovne stvari
20

Kaspersky lansirao besplatnu verziju svog programa protiv kompjuterskih virusa

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kompanija Kaspersky lab, čije je sjedište u Moskvi, ponudila je širom svijeta besplatnu verziju svog programa protiv kompjuterskih virusa.

Novi proizvod lansiran je u vrijeme kada je firma izložena optužbama u SAD da je njen softver podložan utjecaju ruskih vlasti.

"Kaspersky free je u ovom trenutku dostupan u SAD, Kanadi i nekoliko zemalja azijsko-pacifičkog regiona, a u narednim mjesecima bit će ponuđen i u ostalim dijelovima svijeta", napisao je u blogu osnivač kompanije Eugene Kaspersky.

On je saopštio da besplatni softver neće zamijeniti verziju koja se plaća i precizirao da se u ovom paketu dobijaju samo osnovne stvari, poput zaštite elektronske pošte, automatskog unapređenja softvera i zaštite od virusa.

Kompanija je radila na besplatnoj verziji antivirusnog programa 18 mjeseci, a probne verzije korištene su u Rusiji, Ukrajini, Kini i skandinavskim zemljama.

Kaspersky navodi da će svi korisnici biti na dobitku lansiranjem novog softvera jer će se unaprijediti proces učenja o radu kompjutera, što će se osjetiti u svim proizvodima.

Kaspersky lab je osnovan 1997. godine, a kompanija je brzo rasla tokom 2000-ih godina i postala jedna od vodećih firmi u oblasti antivirusnog softvera.