Potvrdio SpaceX
13

Kapsula Crew Dragon uništena tokom testiranja

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kompanija SpaceX je saopćila da je njena kapsula Crew Dragon uništena tokom testa te sada zajedno s američkom svemirskom agencijom NASA istražuje uzrok problema.

SpaceX je tokom konferencije za medije potvrdio da je Crew Dragon kapsula namijenjena letu posade u svemir uništena. To je potvrda izvještaja koji su se pojavili nakon neuspjelog testa obavljenog 20. aprila. Kompanija još uvijek nije objavila više detalja o incidentu osim što je navela da je uništenje kapsule rezultat "anomalije".

Ipak, SpaceX nastavlja s planovima lansiranja nove Crew Dragon kapsule koja bi se trebala spojiti s Međunaronom svemirskom stanicom (ISS).

Tokom konferencije za medije je šef misije Hans Koenigsmann naglasio pozitivne strane testa. Kapsula je je funkcionisala očekivano, a Draco sistem za potisak je radio po pet sekundi. Anomalija se dogodila prije paljenja SuperDraco motora. Sada SpaceX i NASA analiziraju podatke telemetrije i druge informacije skupljene tokom testa kako bi se otkrio tačan uzrok problema.

Uništena kapsula se prethodno u martu spojila sa ISS-om, provela je u svemiru pet dana, a potom se vratila na Zemlju i sletjela u Atlanski okean.