{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kamera Lytro će promijeniti fotografiju zauvijek

S
23.6.2011. u 12:36
0
16
Kamera Lytro će promijeniti fotografiju zauvijek
0
Kamera Lytro će promijeniti fotografiju zauvijek
Fotografija bi mogla biti promijenjena zauvijek korištenjem kamere Lytro, potpuno nove vrste kamere koja omogućava korisnicima da promijene fokus fotografije nakon što je fotograf snimi. Ova kamera će se na tržištu pojaviti do kraja godine.
Tajna tehnologije kamere Lytro je novi tip senzora koji skuplja mnogo više informacija o svjetlosti koja dolazi u kameru u odnosu na senzore koji su dio drugih vrsta digitalnih kamera. Umjesto da snimi ograničenu količinu informacija o svijetlu u fotografiji, kao što je slučaj sa drugim tipovima senzora i kamera, senzor kamere Lytro snima cijelo "svjetlosno polje" koje je sačinjeno do "svih svjetlosnih zraka u prostoru". To uključuje boju, intenzitet i smijer svjetlosnih zraka. Drugi tipovi kamera jednostavno snime svo svjetlo kao jednu količinu svjetlosti.

Sa ovom ogromnom količinom podataka, fokus na fotografiji može biti poptuno prilagođen željama fotografa koji je može uređivati pomoću kompjutera, slično poput korištenja Photoshopa. To znači da nema razloga za brigu ukoliko je autofokus centriran na desnoj strani fotografije, a snimanje brzih pokreta je također mnogo lakše.

Osjetljivost Lytro senzora na svjetlost omogućava snimanje fotografija u uslovima veoma niske osvjetljenosti bez potrebe za blicem. Moguće je snimiti i fotografije koje nalikuju poput onih u 3D formatu sa samo jednim objektivom, i to bez potrebe za korištenjem specijalnih naočala kako bi se vidjeli specijalni efekti.

Naravno, ulazak u posao s kamerama nije jeftina investicija. Kompanija Lytro je do sada od investitora prikupila 50 miliona dolara.

Fotografije snimljene kamerom Lytro možete pogledati i manipulisati njima ovdje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: