Tehnologija
11

Kako spriječiti WhatsApp da telefonski broj dijeli s Facebookom?

Klix.ba
Izuzetno popularna aplikacija za komunikaciju WhatsApp će početi dijeliti brojeve svojih korisnika s društvenom mrežom Facebooku, a oni koji to žele izbjeći, imaju rješenje.

WhatsApp i Facebook tvrde da će pomenuti vid saradnje omogućiti korisnicima da "lakše našu prijatelje te poboljšaju iskustvo s proizvodima i reklamama na Facebooku", ali će ujedno i povećati doseg do novih potencijalnih kupaca. WhatsApp kao primjer navodi mogućnost da banke i aviokompanije koriste broj korisnika kako bi ih obavještavali o eventualnim ilegalnim transakcijama ili kašnjenju letova.

WhatsApp je obećao da neće prodavati ili dijeliti brojeve ograšivačima, ali ako ste i dalje zabrinuti da će se to dogoditi u jednom trenutku, imate sreće. Postoje dvije metode da zaštitite svoj broj. Kada instalirate aplikaciju nemojte odabrati opciju "agree" (slažem se), nego opciju "read more" (pročitaj više". Potom ugasite opciju "Share my WhatsApp account information with Facebook" (dijeli informacije o mom WhatsApp nalogu s Facebookom).

Ako ste već instalirali aplikaciju, imate 30 dana da ugasite opciju. Odaberite "settings" (podešavanja), potom pritisnice "account" (nalog), a potom ugasite gore pomenutu opciju.