Tehnologija
0

Kako se Kinezi bore protiv ovisnosti od interneta

FENA
Britanski dnevnik Daily Telegraph izvještava u utorak o neobičnim kineskim metodima u borbi sa, kako vlasti u Pekingu smatraju, sve ozbiljnijim društvenim problemom ovisnosti od interneta.

Prema podacima vlade u Pekingu, internet u Kini koristi više od 130 miliona ljudi, što tu zemlju stavlja na listu odmah iz Sjedinjenih Država, ali vlasti također smatraju, piše Daily Telegraph, da pretjerano korištenje interneta doprinosi porastu maloljetničke delikvencije, internet kockanju i širenju pornografije.

Ali osim što se oslanjaju na zakon i propise, u prvom redu zatvaranje internet kafea bez dozvole, kineske vlasti uzdaju se i u nove metode za liječenje internet ovisnika, kojih prema riječima sagovornika Daily Telegrapha u zemlji ima deset miliona.

List donosi reportažu iz jednog centra blizu Pekinga u koji ambiciozni roditelji šalju djecu da bi se u zapadnjačkom stilu, uz rigoroznu vojničku disciplinu, buđenje u ranu zoru i vježbe, izliječila od svoje loše navike.

Kritičari ovakvog pristupa, međutim, ukazuju na drugu stranu medalje i moguću želju kineskih vlasti da ograniče sveopću upotrebu interneta i slobodu koju on donosi, piše Daily Telegraph.