{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako da pripremite svoj računar za Windows 10

29.7.2015. u 14:17
28
81
Kako da pripremite svoj računar za Windows 10
28
Kako da pripremite svoj računar za Windows 10
Svi koji imaju instaliran WIndows 7, Windows 8 ili Windows 8.1 od danas imaju mogućnost da besplatno preuzmu novi operativni sistem Windows 10, a ova akcija trajaće cijele naredne godine.
Za mnoge će aktuelno pitanje biti i da li im je računar spreman za novi operativni sistem. Iako Windows 10 zahtijeva minimalnu hardversku konfiguraciju, svi koji nisu imali problema sa operativnim sistemom Windows 7 neće imati poteškoća ni sa sistemom Windows 10. Ipak je dobro odvojiti malo vremena da se računar pripremi za ovu promjenu.

Uslovi koje mora ispuniti svaki korisnik koji želi da instalira novi Windows jesu da njegov računar ima procesor minimalne brzine od 1GHz, 1GB memorije za tridesetdvobitne operativne sisteme ili 2 GB za šezdesetčetvorobitne, hard-disk kapaciteta 16 GB (32), odnosno 20 GB (64) i video-karticu sa WDDM drajverom kompatibilnu sa aplikacionim programskim interfejsom DirectX 9.

Korisnici koji već imaju operativni sistem Windows 7 Service Pack 1 ili Windows 8.1 mogu u samom sistemu provjeriti da li je računar kompatibilan sa novom verzijom Windowsa tako što će kliknuti na ikonicu Windows u donjem desnom uglu task-bara i izabrati opciju "Check my PC” iz lijevog menija.

Evo šta bi još bilo dobro da uradi svaki korisnik:

Oslobađanje prostora na hard-disku

Za prelazak na novi Windows potrebno je minimalno 16 GB prostora. Koliko je prostora slobodno lako se može provjeriti desnim klikom na C:/, opcija Properties, odnosno Svojstva.

Za one koji nemaju dovoljno slobodnog prostora dobro bi bilo da uklone programe i igrice koje više ne koriste. Svaki program koji se više ne koristi jednostavno se može ukloniti tako što desnim klikom mišem stanete na njega i pronađete opciju Uninstall. Isto se može uraditi i kroz Control Panel.

Čuvanje podataka

Nezavisno od pojave novih operativnih sistema s vremena na vrijeme bi trebalo sačuvati, "bekapovati” podatke. Najjeftinija varijanta, koju svako sebi može da priušti jeste čuvanje na nekom od cloud servisa kao što su Dropbox, Google Drive ili OneDrive. Iako ovo zahtijeva najviše vremena, procedura je veoma jednostavna – mišem se prevuku dokumenta, slike, fotografije i ostali fajlovi koje treba sačuvati.

Iako će servis odmah početi da ih prebacuje, ovo može trajati od nekoliko sekundi do više sati, u zavisnosti od veličine podataka i brzine interneta.

Druga, nešto skuplja, ali brža varijanta jeste čuvanje podataka na eksternom hard-disku. Korisnici operativnog sistema Windows 8 takođe mogu da iskoriste opciju File History da automatski sačuvaju podatke.

Sigurnosna kopija sistema

Za slučaj da nešto krene po zlu dobro je napraviti rezervnu kopiju sistema. Windows 7 i 8.1 dolaze sa alatom koji omogućava čuvanje svega što se nalazi na kompjuteru. U Control Panelu se izabere "Back up your computer” u sekciji Systems and Security. Nakon što se izabere mjesto za čuvanje fajla, eksterni hard-disk na primer, klikne se Next i potvrdi na Start back up.

Ako postoji potreba da se podaci sa ovog rezervnog diska vrate, to se takođe može uraditi u Control Panelu u sekciji Recovery. Potrebno je pronaći Advance recovery methods i izabrati image fajl koji je prethodno napravljen.

Ažuriranje drajvera

Uvijek kad se instalira nova verzija Windowsa potrebno je provjeriti da li su drajveri kompatibilni. Ovaj postupak će preduprijediti probleme nestabilnosti koji nastaju kao posljedica neusklađene softverske podrške za hardverske komponente.

Većina proizvođača hardvera već nudi drajvere za Windows 10. Ovo se lako može provjeriti na veb stranici proizvođača. Napredniji korisnici mogu pristupiti alatu DXDIAG u Windowsu i na taj način proveriti drajvere.

Preporučuje se da se drajveri takođe smjeste na eksterni uređaj jer mogu biti potrebni za vrijeme procesa instalacije. Posljednje verzije Windowsa automatski pronalaze drajvere za komponente koje prepoznaju. Ipak, s vremena na vrijeme desi se da sistem nije u stanju da identifikuje proizvođača niti model uređaja koji koristi, pa nije loše obezbjediti se na vrijeme.

Kako se Microsoftovi operativni sistemi mijenjaju raste i potreba za programerima orijentisanim na Windows okruženje. Programiranje i rad sa bazama podataka za Windows jeste specifična oblast, koja zahtijeva posebnu stručnost.

Oni koji žele da kreiraju i razvijaju Windows aplikacije efektne obrazovne programe iz ove oblasti mogu pronaći ovdje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: