Razne inovacije
8

Kako bi roboti mogli postati heroji koronavirusa: Ovo su iskustva širom svijeta

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Roboti su dugo otpuživani da su ambiciozni i nadmoćni kradljivci posla, no u jeku borbe protiv koronavirusa u svijetu se sve više okreću njihovoj pomoći.

Jedan tim robota privremeno je brinuo o pacijentima u improvizovanoj bolnici u Wuhanu, kineskom gradu odakle je počela epidemija. Služili su hranu, mjerili temperaturu i komunicirali, piše France 24.

Jedan od tih robota zove zvao se Cloud Ginger po svom proizvođaču:

"Pružao je korisne informacije, razgovarao, zabavljao plesom, čak pomagao pacijentima u vježbama istezanja", rekao je predsjednik CloudMinds Karl Zhao o ovom humaniodnom robotu.

Medicinski tim na daljinu je kontrolisao robote na terenu. Ovi roboti pacijentima su se bavili samo nekoliko dana, ali u budućnosti najavljena je mogućnost u kojoj roboti brinu o pacijentima sa zaraznim bolestima dok zdravstveni radnici upravljaju sa sigurne udaljenosti.

U bolnicama na Tajlandu, u Izraelu i drugim državama pacijenti se sa robotima susreću samo radi komunikacije sa ljekarima koja se obavlja putem videa, a neki od tih robota čak su skloni provjeri pluća pacijenta slušajući ih dok dišu.

Bolnica Alexandra u Singapuru će koristiti robota za isporuku lijekova i obroka pacijentima pozitivnim na koronavirus, kao i onima za koje se sumnja da su zaraženi, a nalaze se u odjelima za izolaciju.

Prisustvom robota smanjuje se broj dodirnih tačaka sa izolovanim pacijentima smanjujući tako rizik da virus pređe na zdravstvene radnike, objasnio je direktor bolnice Alexander Yip. Oni takođe mogu biti poslati na skeniranje kako bi se utvrdilo da li ima virusa na njima.

Pored ovih nabrojanih, sve češće se koriste roboti čiji zadatak je da stalno dezinfikuju sobe, hodnike i ručke na vratima.

Direktor istraživanja američkog Udruženja potrošača tehnologije Lesley Rohrbaugh kazao je kako je pandemija ubrzala razvoj robotike:

"U vremenu smo kada postoji korist za ovakvom tehnologijom tako da izgleda da korist nadmašuje troškove", rekao je on.

Još jedna korisna inovacija je na pomolu, a to je dron opremljen senzorima i kamerama koji u gužvi treba da uoće ljude sa simptomima infekcije koronavirusom. Na tome radi tim sa Univerziteta u Južnoj Australiji u saradnji sa kanadskim proizvođačem bespilotnih letjelica Draganfly.

"To bi moglo biti dio sistema za rano upozoravanje ili da statistički utvrdi koliko je stanovništva pogođeno virusom", rekao je profesor Javaan Singh Chahl.