Tehnologija
0

Kada je računar najvažnija stvar u životu

Sarajevo-x.com
U studiji rađenoj u januaru ove godine, 64% ispitanih Amerikanaca kazalo je da provodi više vremena sa svojim računarom nego sa svojim partnerom. Uporedo sa ovim podatkom, 84% ispitanih naglasili su da su u posljednje tri godine postali sve ovisniji o svom računaru.

Istraživanje koje je pokazalo ove podatke rađeno je u januaru pod nadzorom kompanije SupportSoft iz Kalifornije. Anthony Rodio, direktor marketinga kompanije, koji je vodio istraživanje, naglasio je da su on i njegove kolege bili znatno iznenađeni kada je istraživanje pokazalo da problemi i kvarovi računara kod korisnika mogu izazvati jake emotivne ispade.

Naime, u slučaju da dođe do totalnog kvara kompjutera, 19% ispitanika priznalo je da se razbjesni te da poželi svoj računar izbaciti kroz prozor; 9% učesnika u studiji kazalo je da kada im se računar pokvari osjećaju tugu i usamljenost; 3% ispitanih priznali su da osjećaju užasan strah kada im računar prestane raditi koji ih vodi u beznađe i depresiju.

Bitno je naglasiti da su svi ispitanici bili stariji od 18 godina te da imaju pristup Internetu. Iznenađujuće je bilo da je 48% učesnika izjavilo da bi radije pomagali prijateljima prilikom selidbe nego rješavali neki problem sa računarom.

Po završetku ispitivanja, kompanija SupportSoft odlučila je pokrenuti servis koji će se baviti problemima korisnika računara i Interneta, a stranica koja je u tu svrhu organizovana zove se support.com.

"Imamo toliko upita i posla da jednostavno nema dovoljno ljudi koji bi rješavali silne probleme korisnika računara. S obzirom da sam nadgledao istraživanja i da sam osnovao stranicu za podršku korisnicima, moram kazati da je računar super stvar, ali je s vremena na vrijeme zaista potrebno jednostavno zatvoriti laptop“, naglasio je Rodio.