|

Južnokorejska kompanija napravila prvi pametni sat na Brajevom pismu

Južnokorejska kompanija napravila prvi pametni sat na Brajevom pismu
1
Klix.ba
25.2.2017. u 19:46
6
komentara
1

dijeljenja
Južnokorejska programerska kompanija Dot napravila je prvi pametni sat na Brajevom pismu, a njegove karakteristike su upravo onakve kakve se očekuju od uređaja 21. vijeka.
Širom svijeta živi više od 285 miliona slabovidnih osoba i očekuje se da će ovaj uređaj olakšati život mnogima od njih. Sat se spaja na pametni telefon putem Bluetootha, kao i svaki drugi pametni sat, i može primiti bilo koji tekst s bilo koje aplikacije, a korisnici mogu izabrati brzinu kojom će se tekst prikazivati.

Također, korisnici mogu slati jednostavne poruke pomoću tipki koje se nalaze sa strane. Sat također podržava i Open API, što znači da bilo ko može napraviti ili prilagoditi aplikaciju za sat.

Većina digitalnih uređaja za slijepe osobe koristi zvuk što korisnicima stvara probleme jer moraju koristiti slušalice zbog kojih onda ne čuju zvukove okoline koji su ključni za njihovo kretanje i snalaženje u prostoru. Postojeći uređaji koji imaju Brajevo pismo uglavnom su glomazni i skupi i jedan od njih posjeduje samo 5 posto slabovidnih osoba.

Dot pametni sat od marta 2017. godine trebalo bi imati 100.000 slijepih oosba, a do kraja godine kompanija će isporučiti još 40.000 satova. Jedan od budućih korisnika navodno je i Stevie Wonder. Oko 1.000 satova bit će dostupno u maloprodaji u Londonu po cijeni od 320 dolara.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...