Humanoidna glava
0

Jules - robot sa ljudskim grimasama

Sarajevo-x.com
Izgleda donekle strašno jer ima izraze lica kao i ljudska bića, a usne mu se miču baš kao i naše. Ime mu je Jules i predstavlja prvu humanoidnu glavu robota.

Jules je toliko napredan da automatski kopira kretnje i to putem kamera koje ima u očima. Te kamere su povezane s sićušnim elektronskim motorima ispod površine glave, tako da može praviti grimase, podizati obrve i govoriti dok njegov software prevodi stvarne izraze.

Projekat nazvan "Human-Robot-Interaction" pokrenut je u bristolskoj robotičkoj laboratoriji BRL, a pod vodstvom University of the West of England i University of Bristol, objavio je Daily Mail.

Tim inžinjera proveo je tri i po godine kako bi razvio software koji će kao rezultat donijeti interakciju između ljudi i umjetne inteligencije.

Jules tako ima 34 unutrašnja motora prekrivena fleksibilnom kožom, a predviđeno je da može iskazati emocije kao što je sreća, tuga, zabrinutost.

Kad se pokreće, izgleda potpuno prirodno, a istraživači se trude da se njegovo ponašanje savršeno poklapa sa onim što se očekuje u društvu. Očekivanja su da će jednog dana kompanije imati robote-pomoćnike, da će se oni brinuti, asistirati ili educirati ljude.