Tehnologija
0

Jučer proslavljen Dan Interneta

Sarajevo-x.com
Jučer je širom Evrope proslavljen Dan sigurnog Interneta. Organizirani su seminari sa ciljem obrazovanja djece i roditelja o opasnostima koje vrebaju na Mreži.

Tematska edukacija ima za cilj da otkrije opasnosti koje su vezane za otkrivanje previše osobnih podataka i upozori djecu da njihovi virtualni prijatelji možda nisu ono za što se predstavljaju.

Javna okupljanja imaju za cilj da ohrabre roditelje da počnu da nagledaju online život svoje djece, te na ovaj način saznaju sa kim pričaju njihova djeca, izvještava BBC.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, škole se ohrabruju da organiziraju sastanke na kojima će se raspravljati kako djeca trebaju da se ponašaju na Internetu.

Ovo je već peti Dan sigurnog Interneta, te se očekuje da će ove godine učestvovati više od 50 zemalja.

Svi koji su učestvovali u projektu zamoljeni su da naprave pamflete, postere i snimke koji bi služili kao upozorenje djeci o opasnostima koje ih čekaju na Mreži, te naglase važnost sigurnost korištenja Interneta.

"Najvažnija stvar koju djeca treba da razumiju je da ljudi s kojima razgovaraju nisu uvijek njihovi vršnjaci", izjavila je glasnogovornica Udruženja za online zaštitu i iskorištavanje djece.