Procurili detalji
25

Joystick PlayStation 5 bi mogao bilježiti vitalne parametre igrača

DP
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Sony oprezno krije tajne vezane za najnoviji model konzole PlayStation, ali sve češće se događa da pojedini detalji procure u javnost.

Slike i skice dizajna konzole posljednjih mjeseci se objavljuju na društvenim mrežama, a kruže i glasine da će PlayStation 5 biti kompatibilan s popularnim igrama PlayStation 4.

Ovih dana se govori o patentu koji omogućava dodatne funkcije joysticka. Riječ je o tehnologiji koja pruža više opcija za praćenje informacija o tjelesnim reakcijama igrača tijekom igranja.

Drugim riječima, joystick je dizajniran tako da registrira broj otkucaja srca i količinu znoja koja se emitira tokom igranja, piše Give me sport.

"Proizvođači žele gejmerima pružiti imerzivno i interaktivno iskustvo, kako bi povećali uživanje tokom igre. Sve veća dostupnost ekrana koji se drže na glavi poput VR naočala učinila je ovu tehnologiju zanimljivom", piše u opisu patenta.

Još uvijek nije potvrđeno prisustvo patenta u konačnom proizvodu, ali mogućnost praćenja bioloških podataka dodatno je izazvala zanimanje igrača.

Još uvijek se ne zna datum izlaska PlayStation 5, kao ni prodajna cijena. Sony je naišao na stroge NDA standarde u pokušaju zaštite patenata koji su dio nove konzole.

Microsoft je imao u planu ove godine predstaviti konzolu Xbox Series X, pa Sony pokušava sakriti adute koji će mu pomoći suprotstaviti se najvećem konkurentu.