Tehnologija
0

Jesu li pilotima dani odbrojani?

Klix.ba
Sve veći napredak tehnologije uskoro bi mogao značiti da avionima više neće trebati piloti koji njima upravljaju.

Zahvaljujući novoj generaciji robotike, putnički avioni moći će sami krstariti nebom. "Vjerujemo da su bespilotne letjelice sljedeća velika transformacija u avioindustriji", kaže Doug Davis, direktor programa bespilotnih letjelica u New Mexico State University, prenosi BBC.

Naravno, ove su letjelice već zaživjele u vojsci te će njihove sljedeće generacije biti još naprednije, sa ugrađenim inteligentnim sistemom, koje će im omogućiti da prilagode svoj kurs i lete uz minimalnu ljudsku intervenciju.

Prvi koraci, kada je riječ o bespilotnim letjelicama, napravljeni su prije gotovo 100 godina, a onda je taj put otišao dotle da su dizajnirani moderni avioni sa sofisticiranom elektronikom, koji često od pilota prave pasivne posmatrače.

Međutim, sada su napravljeni značajni pomaci i kada je riječ o modernim putničkim avionima te su već obavljena prva testiranja, pri čemu su piloti preuzimali kontrolu samo u slučaju nužde. Tokom tih testiranja avioni su većim dijelom letjeli bez njihovih intervencija. Ipak, testovi su jedno, a putovanja ljudi nešto sasvim drugo, tako da će "samostalne letjelice" vjerovatno postepeno biti uvođene.

Već smo u eri kada avioni lete sa samo dva pilota, dok ih je prije nekoliko desetljeća bilo više u avionu. U bliskoj budućnosti povećanje automatizacije će značiti da će u avionu biti dovoljan samo jedan pilot, dok bi u sljedećoj fazi trebali biti proizvedeni avioni kojima će se upravljati sa tla.