Stiže ove godine
6

Jeftiniji iPhone će imati ekran od četiri inča

Klix.ba
Upućeni analitičari tvrde da će Appleov novi jeftiniji iPhone imati isti ekran kao i iPhone 5 te da će se na tržištu pojaviti ove godine.

Analitičar firme KGI Securities, Ming-Chi Kuo je rekao da će novi jeftiniji iPhone imati supertanko plastično kućište napravljeno u kombinaciji sa staklenim vlaknima koje će mobitel učiniti lakšim, tanjim i jeftinijim nego što je slučaj sa iPhoneom 5, čije je kućište napravljeno od aluminija i stakla. Veličina ekrana će, međutim, ostati ista, a to je četiri inča.

Kup je rekao i da će jeftiniji iPhone biti ponuđen u nekoliko različitih boja.

Uprkost tome što tržište "pametnih" telefona teži ka većim ekranima, kao što je ekran Samsungovog Galaxyja S4 od pet inča, Kuo je rekao da Apple neće usvojiti tu promjenu i promijeniti svoju strategiju kao odgovor na konkurenciju. No, Kuo nije rekao da li će Apple odabrati Retina ekran za jeftiniji iPhone, ili će se odlučiti za nešto jeftiniju tehnologiju kako bi se smanjili troškovi.

Prethodno je Kuo ispravno prognozirao vrijeme dolaska iPhonea 4S, kao i vrijeme dolaska iPhonea 4, iPada 2 i mnogih drugih uređaja.

Kompanija Apple se oduvijek distancirala od jeftinijih verzija smartphonea, najviše zbog toga jer njeni zvaničnici nisu željeli biti povezivani sa "jeftinim " uređajima. Umjesto toga je Apple odlučio sniziti cijene prethodnih modela nakon izlaska novog.

Blackberry, Nokia te uređaji sa operativnim sistemom Android osvajaju sve više svjetskog tržištaa. Jeftiniji mobiteli su popularni i na tržištima u razvoju poput Kine i Indije.

Jeftiniji iPhone bi mogao ponuditi sve mogućnosti ali i dizajn standardnog iPhonea, uključujući operativni sistem iOS, ali će biti jeftiniji zbog jeftinijih materijala korištenih u proizvodnji.

Jedan je analitičar nedavno izjavio da bi Apple s takvim proizvodom mogao povećati svoj godišnji prihod za 11 milijardi dolara.

Pored jeftinijeg iPhonea, Kuo je potvrdio prethodne spekulacije da će Apple tokom godine predstaviti i iPhone 5S, koji će ponuditi nove mogućnosti i poboljšanje hardvera u odnosu na aktuelni model.