Historijsko putovanje
942

Jeff Bezos uspješno obavio let u svemir i vratio se na Zemlju

N. V.
New Shepard poletio u svemir iz pustinje u Zapadnom Teksasu (Foto: Twitter)
New Shepard poletio u svemir iz pustinje u Zapadnom Teksasu (Foto: Twitter)
Najbogatiji čovjek na svijetu letio je u svemir, u svom raketnom brodu New Shepard, u historijskom podorbitalnom letu. Na Klix.ba ste mogli pratiti live ovog privatnog putovanja u kosmos.

15:23

Jeff Bezos i troje članova posade sletjeli na Zemlju. Historijsko putovanje je završeno!

15:22

Nakon kratkog putovanja, četiri člana posade se vraćaju na Zemlju iz putovanja u svemir.

Članovi posade se vraćaju nazad
Članovi posade se vraćaju nazad

Oni su nekoliko minuta nakon polijetanja ušli u bestežinsko stanje, a zatim krenuli nazad. Kapsula je sletjela na Zemlju, a Bezos i njegove kolege iz kapsule su još uvijek u padobranu i idu ka Zemlji.

15:16

Potvrđeno je odvajanje kapsule. Nakon toga, Jeff, Mark, Wally i Oliver su iskusili bestežinsko stanje.

15:12

Raketa New Shepard je krenula u svemir! Jeff Bezos, njegov brat Mark i još dva člana posade započeli su svoje historijsko 11-minutno putovanje u svemir.

Polijetanje rakete sa četiri člana posade
Polijetanje rakete sa četiri člana posade

15:08

Sve je spremno za polijetanje. Shepardovi kontrolori leta su prošli završne provjere - svi timovi za praćenje, nadgledanje kapsule, kopneni sistem i drugi su potvrdili da su spremni za lansiranje. Počelo je i konačno odbrojavanje.

Putnici na brodu su sve provjere mogli čuti u kapsuli dok čekaju konačni polazak.

14:59

Bezos je sjedeći u kabini i čekajući polijetanje mahnuo svom bratu Marku koji leti sa njim i koji mu je uzvratio podizanjem palčeva.

Čeka se na polijetanje New Sheparda
Čeka se na polijetanje New Sheparda

Polijetanje se očekuje nešto nakon 15:00 sati nakon što sve pripreme budu završene.

14:42

Astronauti su se popeli u toranj gdje završavaju posljednje pripreme pred let. Jeff, Mark, Wally i Oliver su sjeli na svoja mjesta kako bi se zakopčali i pripremili za polijetanje. Također su vrata kapsule zatvorena.

Historijsko putovanje u svemir

Američki milijarder u 15:00 sati po srednjoevropskom vremenu polijeće iz pustinje u Zapadnom Teksasu do ivice svemira, a let će trajati 11 minuta.

Zajedno sa Bezosom u raketnom brodu će biti njegov brat Mark, potom avijatičarka Vally Funk (82) i tinejdžer koji je nedavno završio srednju školu Oliver Daemen (18), kao najstarija i najmlađa osoba koje će stići do svemira.

Let milijardera Jeffa Bezosa do ruba svemira sa bratom i još dvoje putnika stavio je mali grad Van Horn u Teksasu u središte pažnje. Gradić s oko 2.000 stanovnika, najbliži je grad mjestu lansiranja.

"Stavljanje Van Horna na mapu za neke je uzbudljivo, a neki će od toga imati ekonomsku korist", rekao je šerif okruga Culberson Oscar Carillo.

Većina ljudi vozi se pored Van Horna na putu za neko drugo mjesto, ali danas u gradiću vlada neuobičajena gužva.

Prije devet dana, Bezosov veliki konkurent Richard Branson obavio je uspješno prvi turistički let do svemira preko svoje kompanije Virgin galactic, ali će Bezos dostići veću visinu - 100 kilometara u poređenju sa Brensonovih 86 kilometara.