{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jedan od tri informatičara špijunira kolegu

S
20.6.2008. u 09:50
0
0
Jedan od tri informatičara špijunira kolegu
0
Jedan od tri informatičara špijunira kolegu
Foto: Reuters
Jedan od tri informatičara zloupotrebljava šifre u pristupu povjerljivim podacima, kao što su podaci o platama, lični emailovi ili sastanci odbora, pokazala je anketa.
Američka sigurnosna kompanija za informacije Cyber-Ark je provela istraživanje nad 300 starijih informatičara, i došla do saznanja da je jedna trećina uposlenika priznala da tajno špijunira, dok ih je 47% priznalo da imaju pristup informacijama koje se nisu odnosile na njih.

“Sve što trebaš je pristup pravim šiframa i poznato ti je sve što se dešava u kompaniji”, izjavio je Mark Fullbrok, direktor britanskog Cyber-Arkka.

“Za većinu ljudi, administrativne šifre su, na prvi pogled, bezopasna sredstva koja koristi informatički odjel kako bi unaprijedio sisteme”, dodao je.

Predstavnici Cyber-Arka su izjavili da se privilegovane šifre rjeđe mijenjaju od šifri korisnika, među kojima 30% se mijenjaju svako tri mjeseca, a devet procenata nikad. To znači da IT osoblje koje napusti organizaciju i dalje ima pristup povjerljivim informacijama.

Fullbrok je naglasio da se sedam od deset kompanija oslanja na nesigurne metode kako bi razmijenili osjetljive podatke, sa 35% njih koji se koriste mailom i četiri procenta koji se oslanjaju na sistem slanja putem pošte, objavio je Reuters.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: