Tehnologija
5

Jay Z investirao u kreiranje aplikacije Uber za privatne avione

Klix.ba
Popularni reper Jay Z finansirao je izradu aplikacije za Uber za avione koja bi trebala olakšati iznajmljivanje privatnog leta.

Aplikaciju Jetsmarter izradio je 27-godišnji poduzetnik Sergey Petrossev koji tvrdi da sada bilo ko može rezervisati privatni avion za samo nekoliko sekundi.

"Osnovao sam firmu zbog frustracije s procesom rezevisanja privatnih aviona. Tada sam počeo razmišljati o ideji da se ta usluga digitalizira", rekao je Petrossov.

Aplikacija je koštala 20 miliona dolara koji su skupljeni od različitih donatora. Među velikim donatorima je Jay Z i kraljevska porodica Saudijske Arabije. Novac će biti utrošen u širenje ruta i kupovinu letova. Kompanija ima tri različita proizvoda: JetDeals, JetShuttle i JetCharter.

JetDeals uključuje rezervaciju privatnog leta u jednom pravcu. dok JetShuttle omogućava rezervaciju mjesta u unaprijed zakazanom privatnom letu. JetCharter omogućava klijentu da izabere avion i rutu.

Članovi plaćaju 9.000 dolara kako bi imali pristup svim vrstama letova, besplatan JetDeals i besplatno mjesto u JetShuttle letovima. Među popularnim rutama je "Zlatni torugao", let između Miamija, New Yorka i Los Angelesa. No, skoro sve je moguće.

JetSmarter je dobio zahtjev da transportuje tonu zlata između Južne Amerike i Evrope.

"Na aplikaciji ima više od 3.000 aviona, a vi možete izabrati tačno koji želite i imate pristup svim fotografijama letjelica kako trenutno izgleda, sadržaje, informacije o osiguranji i historiju sigurnosti. Pritisnete na riječ 'rezerviši', unesete broj kreditne kartice i završite sa svim", rekao je Petrossov.

U ponudi je i vožnja helikopterom od aerodroma do hotela.