{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Javnosti pokazan robot koji se pokreće mislima

25.4.2012. u 22:01
2
2
Javnosti pokazan robot koji se pokreće mislima
2
Javnosti pokazan robot koji se pokreće mislima
Javnosti je pokazan robot kojeg paraplegičari mogu kontrolisati putem moždanih valova, pomoću kape na kojoj se nalaze elektrode.
Mogućnosti naprave je demonstrirao jedan paralizovani čovjek u bolnici u švicarskom gradu Sionu. Čovjek je mislima slao naredbe kompjuteru u svojoj sobi, koji je kasnije te naredbe slao drugom kompjuteru koji je kontrolisao malog robota udaljenog 37 kilometara od bolnice.

Sistem je razvio Jose Millan, profesor na Federalnoj politehničkoj školi u Lozani. Millan je specijalista za neinvazivno povezivanje mašina i mozga.

''Ista tehnologija se može koristiti za pokretanje kolica'', rekao ja Millan.

Osim što će paraplegičarima pomoći da postanu mobilni, ova tehnologija bi mogla pomoći i ljudima koji su izgubili neko od čula, prenosi The Telegraph.

U Lozani se rade i druga istraživanja. Jedno od njih je bazirano na pokušaju da se paraplegičarima omogući da ponovo hodaju pomoću elektroda ugrađenih u kičmu.

''Cilj nam je da nakon godinu dana treninga sa robotskim pomoćnikom, pacijent postane samostalan i u mogućnosti da se sam kreće bez ikakve pomoći. Elektrode bi ostale u kičmi cijeli život'', rekao je profesor Gregoire Courtine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: