{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japanski kompjuter K je najmoćniji na svijetu

S
21.6.2011. u 11:58
0
13
Japanski kompjuter K je najmoćniji na svijetu
0
Japanski kompjuter K je najmoćniji na svijetu
Foto: EPA
Japanci su proizveli najmoćniji kompjuter na svijetu, čiji je nadimak "K", što simbolizuje deset 10 kvadriliona operacija u sekundi.
Ova "zvijer" uzurpira više struje nego pet sljedećih superkompjutera zajedno, a uz to je i mnogo brži od onog koji je proizveo Kineski univerzitet za odbrambenu tehnologiju.

Otprilike milion običnih kompjutera trebalo bi da djeluje zajedno da bi postigli performans ovog japanskog čuda tehnologije.

"K", na kome su zajedno radili Fujitsu i Riken, trenutno obavlja 8,16 kvadriliona operacija u sekundi, što je tri puta više od prošlogodišnjeg slavljenika, kineskog Tianhe-1A.

Razvoj računara "K" bio je usporen zbog zemljotresa i cunamija koji su pogodili Japan.

Zato je baš prigodno da je "K" zamišljen između ostalog i da predviđa moguće učinke prirodnih katastrofa. Imaće ekonomsku upotrebu i na polju medicine, novih tehnologija i obnovljive energije, a smatra se da će pomoći i u shvaćanju klimatskih promjena.

Finansiranje ovog projekta, koji košta oko 112 milijardi jena, zamalo je "srezano" 2009. godine kada je vlada smatrala da je riječ o nepotrebnoj investiciji u jeku ekonomske krize. Ipak, budućnost super-kompjutera "K" bila je zagarantovana nakon što je grupa japanskih nobelovaca uvjerila tadašnjeg premijera da se Japan ne bi smio zadovoljiti drugim mjestom.

Nažalost, japansko slavlje moglo bi biti kratkog vijeka, jer iz SAD stižu najave kako IBM radi na sistemu koji bi mogao nadmašiti deset kvadriliona operacija u sekundi - navodi Guardian.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: