{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japanci obavili prvi javni test Maglev voza koji dostiže brzinu od 500 km/h

29.9.2014. u 21:24
101
45
Japanci obavili prvi javni test Maglev voza koji dostiže brzinu od 500 km/h
101
Japanci su još 1964. godine napravili brzi voz Shinkansen, a sada su obavili prvi javni test nove generacije Maglev voza koji pomoću magnetne levitacije lebdi nad šinom, a kreće se vučen magnetnom silom brzinom do 500 km/h.


Novi Maglev voz koristi "L-Zero" tehnologiju, a putnike iz Tokija do Nagoye može prevesti za samo 40 minuta. U upotrebi bi se trebao naći 2027. godine.

Kompanija Central Japan Railway je izvela javnu demonstraciju u kojoj je voz dostigao brzinu od 160 km/h, a potom je ubrzao na čak 500 km/h. Tehnologija "L-Zero" koristi magnete umjesto točkova, tako da voz lebdi iznad šina i tako se kreće. Vožnja ovim vozom je mnogo brža i ugodnija.

Testovi u kojima će se prevoziti putnici će početi u novembru. Kada bude otvorena željeznička pruga duga 286 kilometara, postojat će šest stanica, Shinagawa, Sagamihara, Kofu, Nagano, Nakatsugawa i Nagoya.Japanci puno ulažu u novu generaciju vozova, koje žele i izvoziti. Japanska vlada je ponudila pet milijardi dolara za izgradnju Maglev voza, koji bi prevozio putnike od Washingtona do Baltimorea za 15 minuta, a razmišlja se i o proširenju na New York City.

Jedini Maglev voz koji je trenutno operativan nalazi se u Kini. Taj voz prelazi udaljenost od 30,5 km od aerodroma do grada za sedam ili osam minuta, a njegova maksimalna brzina iznosi 431 km/h.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: