Tehnologija
10

Japanci napravili robota za slaganje veša

Klix.ba
Pranje i slaganje veša ponekad mogu biti naporni zadaci, pogotovo ukoliko imate malo vremena ili dosta veša. Sada se nazire rješenje za ovaj problem.

Robot koji slaže veš umjesto vas prikazan je na japanskom trgovinskom sajmu CEATEC. Nazvan "Laundroid", robot izgleda kao ormar, u čiju ladicu stavite komad odjeće, a on je "izbaci" uredno složenu na police.

Laundroid koristi vještačku inteligenciju i analizu imidža kako bi odredio koji komad odjeće je u pitanju, a može i prepoznati kojem članu porodice pripada. Ovaj proizvod mnogima bi mogao priskrbiti značajnu uštedu vremena. Guy Hayazaki iz Seven Dreamers Laboratories, kompanije koja je razvila "Laundroid", kaže da tokom života osoba potroši oko 9000 sati na slaganje veša.

Međutim, ni robot nije ništa brži. Slaganje jednog komada odjeće može mu uzeti nekoliko minuta. Ali, kako još uvijek nije u prodaji, za vjerovati je da će kreatori ovaj proizvod poboljšati i usavršiti do 2017., kada se očekuje početak prodaje prve verzije, i time olakšati živote mnogih od nas.

Vezani članci