"Bowlingual Voice"
0

Japan izumio prevodioca psećeg laveža

Sarajevo-x.com
Voljeli biste znati zašto vaš pas uporno laje? Upotrijebite spravicu koja omogućava "prevođenje" emocija koje tako izražava u riječi.

Japanski inovatori iz kompanije koja proizvodi igračke Takara Tomy, izumili su spravu koja analizira zvuk psećeg laveža i prevodi ga u riječi razumljive ljudima, piše Telegraph.

Aparat "Bowlingual Voice" se fokusira na detekciju šest osnovnih emocija, a između ostalog prepoznaje tugu, zadovoljstvo i frustriranost. Nakon uočavanja tih osjećaja, reproducira fraze poput "Igraj se sa mnom".

U Japanu ova sprava naći će se u prodaji u avgustu, a cijena će mu biti 150 eura. Prije sedam godina predstavljen je sličan aparat, međutim, jasno je da je ovaj novi mnogo tehnološki napredniji.

Ako naiđe na dobre reakcije javnosti, nije isključena mogućnost prodaje sprave i na svjetskom tržištu.

Aparatić ima dva dijela. Jedan, koji je opskrbljen mikrofonom, postavi se na vrat psa te šalje signale do drugog dijela koji prevodi i vlasniku tako daje informacije o stanju njegovog ljubimca.

Prvi ovakav "prevodilac", koji nije imao mogućnost glasovnih poruka već je "prevedene" emocije prikazivao na ekranu. Kad se pojavio na tržištu kupilo ga je preko 300.000 Japanaca. Novi "Bowlingual" je predstavljen na Sajmu igračaka u Tokiju.