Tehnologija
8

Izumljen uređaj koji kontroliše vaše snove i ispunjava fantazije

Klix.ba
Izumitelji iz Amsterdama tvrde kako su napravili uređaj koji upravlja snovima te omogućava spavaču da ispuni svoje fantazije, odnosno da sanja ono što želi.

Svoj izum predstavili su na Kickstarteru putem kojeg prikupljaju sredstva. Tražili su 50.000 eura, ali su taj cilj odavno premašili, sakupili su više od 268.000 eura.

Ističu kako je riječ o pametnom bežičnom uređaju koji je povezan s mobitelom putem Bluetootha i ima EEG putem kojeg utječu na aktivnost mozga.

Uređaj iBand ima specijalni senzor za praćenje zdravlja korisnika i mjeri kretanje tijela, otkucaje srca i temperaturu tijela. Prateći ove informacije tokom ciklusa spavanja uređaj ispušta i prilagođava audio-vizuelne signale kako bi stvorio lucidne snove. To radi putem kombinacije svjetlosnih efekata na uređaju koji se stavlja na glavu i zvukova koji izlaze iz zvučnika.

Ljudi sanjaju dok su u REM fazi. Tada je naše tijelo privremeno paralizovano zbog čega nismo u mogućnosti da reagujemo ili se probudimo iz sna kada želimo. iBand je napravljen tako da prepozna REM fazu i tada počne puštati audio-vizuelne znakove.

Cijena uređaja na tržištu bit će 279 eura.