Tehnologija
47

Izumljen kompjuterski program koji "čita misli" i unaprijed zna koju ćete rečenicu izgovoriti

Klix.ba
Dok ne otvorimo usta i progovorimo, možemo sačuvati svoje misli za sebe, no to bi uskoro moglo prestati jer je izumljen kompjuter koji može čitati vaše misli.

Ovaj kompjuter predviđa koju ćete rečenicu izgovoriti prateći različite obrasce u aktivnosti vašeg mozga koji su povezani s rečenicama.

Istraživači su izumili kompjuterski program koji traga za moždanim aktivnostima koje su povezane s određenim riječima i koristi ih da predvidi koju rečenicu koja "prolazi kroz glavu". Kazali su kako sistem predviđa tačno u 70 posto slučajeva. Ova tehnologija mogla bi se koristiti za pomoć ljudima koju su pretrpjeli moždani udar da komuniciraju.

"Otkrili smo da možemo predvidjeti obrasce moždane aktivnosti, ne savršeno ali značajno bolje. Ne sada i ne sljedeće godine, ali ovo istraživanje bi moglo pomoći individualcima koji imaju problem s govorom pogotovo s onima koji sz preživjeli traumatičnu povredu mozga ili udar", rekao je dr. Andrew Anderson sa Univerziteta Rochester, prenosi Daily Mail.

Osobe koje dožive moždani udar često pretrpe oštećenje neurona koje onemogućava kontrolu mišića zaduženih za govor. Posmatranjem moždane aktivnosti povezane s riječima i rečenicama mogli bi komunicirati putem kompjutera.

Studija je objavljena u žurnalu Cerebral Cortex i u njoj je učestvovalo 14 učesnika koji su čitali bez izgovaranja 240 unikatnih rečenica.