Eminentna ekipa
55

Izumitelj World Wide Weba i stručnjaci iz Googlea na skupu u Sarajevu

Piše: A. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stručnjaci u oblasti informacionih tehnologija, svjetski web developeri i programeri okupili su se ovih dana u Sarajevu na eminentnom CERN-ovom ROOT workshopu na kojem razmjenjuju ideje i razgovaraju o budućnosti web developmenta.

Čovjek koji je zaslužan da se ovaj skup eminentnih stručnjaka održava u Sarajevu je Edmond Offerman, čovjek koji je donirao blizu četiri miliona eura za obnovu Trebevićke žičare i počasni građanin Sarajeva.

"Imam duboke veze sa CERN-om, a svakako i sa Sarajevom i jednostavno sam želio da omogućim da se ovaj događaj desi ovdje. Ovo je prvi put da ovakav jedan workshop na ovom nivou organiziramo u Sarajevu", rekao je Offerman za Klix.ba.

Objašnjava da se ova konferencija održava svake dvije godine u gradovima širom svijeta te mu je posebno drago da je i Sarajevo uvršteno na CERN-ovu listu.

Inače, ovaj workshop se održava u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti i traje do četvrtka, a bh. studenti imali su prilike da iz prve ruke čuju novine u ovoj oblasti od ljudi kao što su Timothy Berners-Lee, izumitelj World Wide Weba, Rene Brune, glavni developer u CERN-u te Chandler Carruth, glavni C++ developer u Googleu.