U Jerusalemu
0

Izrael izveo novo testiranje letećeg taksija: Uskoro će prevoziti ljude i teret

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Kineska kompanija za proizvodnju lakih letjelica testirala u Jerusalemu tzv. leteći taksi, odnosno autonomnu letjelicu na električni pogon koja bi u budućnosti trebala služiti prijevozu putnika u Izraelu.

Izraelska uprava za inovacija saopćila je kako još od 2019. godine aktivno radi na uvođenju letećih taksija u saobraćaj, a koji bi osim prijevoza putnika služili i za prijevoz tereta.

"Ono što vidite je zračni taksi koji će u budućnosti moći prevoziti ljude od mjesta do mjesta", rekla je Daniella Partem, direktorica Izraelske uprave za inovacije.

Kako je naglašeno, Izrael je do sada izveo više od 20.000 probnih letova, ali je let u srijedu bio ujedno prvi na kojem su mogli prisustvovati i mediji.

"Program letećih taksija predviđa ulaganja od 16 miliona dolara i podržava ga nekoliko javnih i privatnih kompanija", navode izraelski mediji.

Direktorica Partem je naglasila kako će leteći taksiji pomoći u stvaranju ekonomski održivog tržišta.

"Dakle, ako želite istovremeno upravljati letjelicom za medicinsku upotrebu i dostavljati hranu, moći ćete to učiniti", navela je.

Pored Izraela i druge zemlje su također izvele probne letove tzv. letećih taksija, a Francuska je najavila slične eksperimente tokom 2024. godine.