Internet
0

Iznenada opala količina spam pošte

SRNA
Količina neželjene elektronske pošte dramatično je opala širom svijeta u posljednjih nekoliko mjeseci, a naročito u vrijeme novogodišnjih praznika, za šta još nema objašnjenja.

Jedna firma koja se bavi bezbjednošću na internetu detektovala je oko 200 milijardi odaslanih spam poruka svakog dana u avgustu prošle godine, dok ih je u decembru bilo samo 50 milijardi dnevno.

Iako razlozi za ovo smanjenje nisu sasvim jasni, stručnjaci upozoravaju da zatišje možda neće trajati dugo, prenosi BBC.

Najveći dio neželjene elektronske pošte šalju mreže kompjutera koji su zaraženi virusima, poznati kao botmreže. Jedna od takvih mreža, po imenu "Rustock", na vrhuncu svog rada bila je odgovorna za 47 do 48 posto svih spam poruka na internetu.

"Rustock" je u decembru imao udio od samo 0,5 posto u neželjenoj elektronskoj pošti. Istovremeno su utihnule još dvije spam mreže - "Lethic" i "Xarvester".

Stručnjaci navode da je u prošlosti obim spama opadao kada bi rad botmreža bio poremećen, ali se u ovom trenutku čini da se "Rustocku" nije dogodilo ništa slično.

To znači da osobe koje kontrolišu ovu mrežu i dalje mogu da šalju ogromne količine neželjene elektronske pošte, ali su iz nekog razloga odlučile da to ne čine.
 Jedno od mogućih objašnjenja jeste da spameri jednostavno prestrojavaju svoje redove i pripremaju se za novu kampanju.

 "Spamere zanima samo profit. Ako neka kampanja ne donosi zaradu koja se očekuje, oni mogu da stanu, pregrupišu se i pokušaju nešto novo", izjavio je Carl Leonard, stručnjak kompanije za bezbjednost na internetu "Websense". 

 Spameri su u posljednje vrijeme počeli da se okreću alternativnim metodama slanja svojih poruka - putem "Facebooka" i "Twittera", dodao je Leonard.