{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


IT tržište u BiH raste uprkos ekonomskoj krizi

S
17.6.2009. u 11:00
0
14
IT tržište u BiH raste uprkos ekonomskoj krizi
0
IT tržište u BiH raste uprkos ekonomskoj krizi
Foto: Ilustracija
Tržište informacionih tehnologija u Bosni i Hercegovini nastavilo je rasti umjerenim tempom u 2008. godini. Prema nedavnom istraživanju analitičke kuće IDC Adriatics, potrošnja hardvera, softvera i IT usluga dosegla je 212 miliona USD, iskazujući rast od 9,7 posto u prošloj godini. Mjereno u lokalnoj valuti, IT tržište poraslo je 2,6 posto, nakon 3,5 posto u 2007. godini. IDC očekuje da će informatička potrošnja u Bosni i Hercegovini rasti prosječnom godišnjom stopom od 3,9 posto u narednih pet godina te dosegnuti brojku od 257 miliona USD u 2013. godini.
"IT potrošnja u Bosni i Hercegovini u 2008. godini ne odražava relativno povoljna ekonomska kretanja u zemlji”, tvrdi Dalibor Subotičanec, analitičar u tvrtki IDC Adriatics. “Izostanak dinamičnijeg rasta IT tržišta može se pripisati nedostatku jasne informatičke strategije i velikih državnih projekata, što se uvelike može pripisati kompleksnom političkom ustroju. Prevladavanje informatično ne-intenzivnih djelatnosti i konstantan visok stepen nezaposlenosti dodatne su prepreke povećanju informatičkog tržišta zemlje.”

Najbrže rastući segment IT tržišta Bosne i Hercegovine u prošloj godini (kao i u 2007.) bile su IT usluge, sa stopom od 21,3 posto, dosegnuvši približno 42 miliona USD. Na drugom mjestu, dinamičan rast iskazalo je tržište softvera sa 17,2 posto u odnosu na godinu prije. Broj isporuka osobnih računara povećan je 20,1 posto na godišnjem nivou, pritom zabilježivši prodaju 88.165 jedinica. Unutar PC tržišta, isporuka prijenosnih računara porasla je za 56,5 posto, stolnih računara za 6,6 posto i x86 servera za respektabilnih 31,8 posto. U 2008. godini isporučeno je približno 70.000 višefunkcijskih uređaja (HCP), čija je vrijednost rasla za 6,5 posto.

“Ukupna vrijednost izdataka na IT usluge i softver, iako iskazuje relativno brz rast u zadnje tri godine i dalje bilježi nizak udio u ukupnoj IT potrošnji u zemlji", ističe Dalibor Subotičanec. “Razlog tome leži u činjenici da se Bosna i Hercegovina još uvijek nalazi u temeljnoj, infrastrukturnoj fazi informatičkog razvitka i IT potrošnja je usmjerena na nabavu osobnih računara, perifernih jedinica, osnovnih poslovnih aplikacija i pristupa internetu.”

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: