Efikasan i prijenosan
58

Istraživači razvili uređaj koji pretvara morsku vodu u pitku

D. B.
Grupa istraživača s Tehnološkog instituta Massachusetts napravila je prijenosni uređaj koji pretvara slanu morsku vodu u pitku.

Uređaj veličine aktovke je prijenosno rješenje za desalinaciju, dok su postojeći veliki, teški i skupi. On koristi proces pod nazivom Ion Concentration Polarization (ICP), tako da ne sadrži filtere niti pumpe visokog pritiska za tretiranje vode. Pomoću električno navijenih membrana izad i ispod vode, ICP odbija čestice soli dok prolaze kroz njih. Membrane odbijaju pozitivno ili negativno nabijene čestice uključujući molekule soli, bakterije i viruse. Potom se nabijene čestice usmjeravaju u drugi tok vode koji se na kraju ispušta.

Proces uklanja i otopljene čvrste tvari omogućavajući čistoj vodi da prođe kroz kanal, Budući da je potrebna samo jedna pumpa niskog pritiska, ICP koristi manje energije od drugih tehnika.

Tim istraživača je prije nekoliko mjeseci objavio video koji demonstrira kako uređaj funkcioniše.

Oni su ustanovili da sam proces ne može ukloniti su so, tako da su iskoristili i drugu tehniku pod nazivom elektrodijaliza kako bi "uhvatili" preostale ione soli.

Kako bi testirali uređaj, istraživači su otišli na plažu gdje su u prvom pokušaju uspješno pretvorili morsku vodu u pitku.

"Proces je bio uspješan u prvom pokušaju, a to je bilo iznenađujuće i uzbudljivo. Uspjeli smo zbog akumulacije svih malih napredaka koje smo usput napravili", izjavio je profesor Jongyoon Han.

Primjena ovakve tehnologije ima potencijal da promijeni svijet, jer bi se mogla koristiti u zemljama u kojima je pristup vodi ograničen. Također, mogla bi se koristiti za pomoć izbjeglicama i vojci gdje pristup pitkoj vodi može biti težak.