Francuska
0

Istraga zbog eksplozija popularnog iPhonea

SRNA
U Francuskoj je danas prijavljeno šest novih slučajeva eksplodiranja mobilnih telefona iPhone, zbog čega je pokrenuta zvanična istraga da bi se razjasnili rizici od upotrebe ovog popularnog uređaja.

Osamdesetogodišnji penzioner iz predgrađa Pariza izjavio je da je ekran njegovog iPhona popucao dok je držao aparat u rukama, dan nakon što je jedan radnik supermarketa izjavio je da je zadobio povredu oka kada je eksplodirao ekran njegovog telefona.

Osmoro Francuza do sada je prijavilo slične probleme sa aparatima kompanije Apple. Oni kažu da su ekrani njihovih telefona eksplodirali ili popucali bez ikakvog razloga. Jedan tinejdžer je na ovaj način u augustu zadobio povredu oka.

Apple je optužen da je pokušao da zataška 15 slučajeva pregrijavanja i paljenja muzičkih playera iPod u SAD i jedan sličan slučaj u Velikoj  Britaniji. Pretpostavlja se da su svi ovi događaji rezultat pregrijavanja litijum-jonskih baterija. 

Nijedan od incidenata nije za posljedicu imao ozbiljne povrede, ali je Apple bio primoran da garantuje Evropskoj uniji da su njegovi uređaji bezbjedni za upotrebu, uz napomenu da je riječ o "izolovanim incidentima".

Američki tehnološki gigant, koji je do sada prodao 26 miliona iPhonea i 200 miliona iPoda, saopštio je da je upoznat sa događajima u Francuskoj, ali da ih neće komentarisati dok se ne obavi pregled oštećenih aparata.