Planiraju se nove misije
30

ISRO šalje humanoidnog robota u svemir

D. B.
Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO) je demonstrirala svoju tehnološku moć tako što je postala prva koja je uspješno obavila meko slijetanje u blizini južnog pola Mjeseca, a sada planira nove ambiciozne misije.

Jedna od tih misija je Aditya L1, a riječ je o prvom indijskom svemirskom opservatoriju koji će posmatrati Sunce i koji će biti lansiran 2. septembra. Prva misija s ljudskom posadom nazvana Gaganyaan, planirana je za 2024. godinu iako je trabala biti obavljena prošle godine, no odgođena je zbog pandemije koronavirusa.

Prema dostupnim informacijama, prije te misije ISRO priprema i prvu Gaganyaan misiju bez posade u kojoj planira u svemir poslati humanoidnog robota ženskog lika pod nazivom Vyommitra. Prototip je prvobitno predstavljen 2021. godine na događaju Human Spaceflight and Exploration - Present Challenges and Future Trends, koji je održan u Indiji.

Robot ima gornju polovinu tijela i može se naginjati naprijed i bočno, no nedostaju mu noge. Uprkos tome može obavljati niz zadataka, uključuju obavještavanje i obavljanje procedura za održavanje života. Također, može obavljati zadatke poput korištenja prekidača te nadzora parametara modula. Robot prepoznaje ljude, odgovara na pitanja i provodi eksperimente po potrebi, a u svemiru će replicirati ljudske funkcije i stupiti u interakciju s kontrolom okoline sistema za održavanje života.

Gaganyaan je prvenstveno tehnološka demonstracijska misija, a u sklopu nje će tri indijska astronauta otputovati u orbitu Zemlje. Oni će obavljati različite eksperimente tokom kratke misije koja će trajati tri do sedam dana. Astronauti će se potom vratiti na Zemlju slijetanjem u Indijski okean.

Međutim, prije toga je potrebno razviti nekoliko važnih tehnologija uključujući sigurno vozilo za transport ljudi u svemir, kao i sistema za održavanje života koji će osigurati okruženje poput onog na Zemlji za posadu u svemiru. Također, važno je imati sistem za hitnu evakuaciju posade, program obuke, oporavka i rehabilitacije u svemiru.

Četiri borbena pilota iz Indijskih zračnih snaga izabrana su kao mogući članovi posade za let u svemir. Osnovna obuke je već obavljena u Rusiji.