Za svačiji ukus
17

Isprobali smo Samsung Galaxy S20 Plus: Elegancija i moć u vašem džepu

D. B.
(Foto: Klix.ba)
Nakon što smo 11. februara u Londonu prisustvovali predstavljanju novih smartphonea iz Samsungove Galaxy S20 serije, došlo je vrijeme da se bolje upoznamo s jednim od njih, a to je Galaxy S20 Plus.

Galaxy S20 Plus bio je jedan od tri člana S20 serije te je zauzeo svoje mjesto u sredini ponude, iznad standardnog modela S20, a ispod po specifikacijama naprednijeg modela S20 Ultra.

U našim rukama se našao lijep i elegantan model u nebesko plavoj boji. U ponudi su još dvije boje, kosmičko siva i nebesko roze boja. Za razliku od Galaxyja S20 sa 6,2-inčnim ekranom, Plus model ima veći 6,7-inčni QHD+ Dynamic AMOLED Infinity-O ekran rezolucije 3.200x1.440 piksela (525ppi) i formata 20:9 s HDR10+ certifikatom i frekvencijom osvježavanja od 60, donosno 120Hz. Kao što smo i navikli od Samsunga, radi se o sjajnom ekranu koji je ravan te se prostire gotovo čitavom gornjom površinom. Ekran je oštar, fluidan, ima odličnu vidljivost pod uglom, a i osvjetljenje je na visokom nivou.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

S obzirom na dimenzije 161,9x73,7x7,8 mm, težinu od 186 g te glatko kućište, S20 Plus nije posebno nezgodan za držanje u ruci i rukovanje, niti je pretjerano klizav. Oni s većim šakama će ga moći lako koristiti i jednom rukom.

Što se tiče specifikacija, radi se o modelu sa 8 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, koja se može proširiti pomoću microSD kartice kapaciteta do 1TB. To je u svakom slučaju i više nego dovoljno čak i za zahtjevnije korisnike. Praktično je to što su fizička dugmad na desnoj ivici i služe za kontrolu glasnoće zvuka, a tu je i dugme za uključenje/isljučenje uređaja. Dvostrukim brzim pritiskom na to dugme će se aktivirati kamera, dok duži pritisak aktivira asistenta Bixby. Lijeva ivica ne sadrži nikakvu dugmad. Na gornoj strani uz samu ivicu je zvučnik, odnosno slušalica za pozive, dok se na donjoj strani nalazi drugi zvučnik te USB-C port za povezivanje punjača i slušalica. Zvučnici u kombinaciji pružaju odličan stereo zvuk na koji nemamo nikakvih zamjerki. U slot na gornjoj strani staju po jedna Nano SIM i microSD kartica ili dvije Nano SIM kartice, a na raspolaganju je i eSIM opcija.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kada je riječ o novoj S20 seriji, svakako se ističu kamere. Nazad se nalazi istaknuti modul u koji su smještena četiri senzora, odnosno ultraširoka kamera od 12 MP (f/2.2, 120 stepeni) koja se koristi za Super Steady Video, širokougaona Super Speed kamera također od 12 MP (f/1.8, 79 stepeni) sa DualPixel faznim autofokusom i optičkom stabilizacijom slike koja snima videozapise do 8K pri 24 fps, telephoto kamera od 64 MP (f/2.0, 76 stepeni) također sa optičkom stabilizacijom slike s faznim autofokusom koja podržava 3x optičko zumiranje te ToF 3D 0,3 MP senzor za dubinu. Podršku im pruža LED bljeskalica također smještena u isti modul.

Aktiviranjem kamere imate brojne opcije za fotografisanje i snimanje, a osnovne su odabir između glavne, široke i telephoto kamere, kao i odabir zumiranja koje ide do 30x. Kamere prave kvalitetne fotografije i snimke čak i u uslovima lošeg osvjetljenja.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Na prednjoj strani se nalazi selfie kamera od 10 MP s DualPixel faznim autofokusom (f/2.2, 80 stepeni) koja je pozicionirana centralno i smještena u rupičasti izrez na ekranu. Ona vam vjerovatno neće smetati dok koristite uređaj za gledanje multimedijalnog sadržaja ili igranje omiljenih igara poput Fortnitea, PUBG-a i drugih. Na prednjoj i stražnjoj strani je Gorilla Glass 6 staklo. Osim toga, može snimati video rezolucije do 4K pri 60 fps, a bit ćete zadovoljni i njenim fotografijama.

Uređaj napaja baterija od 4,500 mAh koja će bez problema izdržati dan, barem u slučaju prosječnog korisnika. Ukoliko se radi o zahtjevnijem korisniku, nema brige, jer baterija podržano brzo kablovsko i bežično punjenje. Također, dostupno je i reverzibilno PowerShare punjenje, tako da uz pomoć mobitela možete napuniti drugi uređaj koji podržava bežično punjenje.

Pored smartphonea, u pakovanju se nalaze pomenuti kablovski brzi punjač od 25W, ali i slušalice koje su razvijene u saradnji s kompanijom AKG, a koje pružaju odličan zvuk za samostalno uživanje u muzici, gledanju multimedijalnog sadržaja, igranju igara i slično. Naravno, moguće je spojiti i neke bežične slušalice po vašoj želji.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Galaxy S20 Plus je zaštićen Knox sistemom, a ima i sigurni procesor Guardian Chip koji ga štiti od napada na bazi hardvera. Također, otporan je na vodu i prašinu po IP68 standardu. Senzor za otisak prsta je integrisan u ekran i funkcioniše sasvim dobro, kao i način otključavanja uređaja prepoznavanjem lica.

Interfejs je poznat i lako prilagodljiv, tako da ćete bez sumnje pronaći idealno podešavanje za vaše potrebe. Također, omogućen je multitasking, dijeljenje ekrana i druge opcije, a sve to radi bez brzo, glatko i bez ikakvih problema zahvaljujući moćnom procesoru Exynos 990 (7 nm+) i naprednom ekranu frekvencije osvježavanja do 120Hz. Što se tiče aplikacija, instalirane su poznate Googleove, ali i Samsungove aplikacije za različite svrhe. Igranje omiljenih igara neće biti nikakav problem, pa čak i onih najzahtjevnijih jer ih S20 Plus s lakoćom pokreće s punim detaljima. Iskustvo igranja će biti bolje nego inače jer je osjetljivost ekrana na dodir također bolja, odnosno povećana je na 240Hz.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Preporučena cijena Galaxyja S20 Plus u BiH iznosi 1.999 KM. Rekli bismo, ozbiljna cifra, ali kad se uzme u obzir šta sve donosi ovaj uređaj u odnosu na prethodnike i konkurenciju, kao i Samsungova tradicija inovacija i kvaliteta te činjenica da je ovom smartphoneu nemoguće pronaći manu, zaljučak se nameće sam.