Najbolje iz HMD Globala
42

Isprobali smo Nokiju XR20: Izdržljivost i pouzdanost u genima

D. B.
Foto: D. B./Klix.ba
Nokia već duže vrijeme "živi" pod krovom HMD Globala, a ove godine je na tržište stigao prilično zanimljiv sa oznakom poznatog finskog brenda. Riječ je o Nokiji XR20, koju smo u proteklim danima imali priliku isprobati i provjeriti šta sve nudi ovaj pametni telefon.

Nokia XR20 predstavljena je u u julu, a na tržište je stigla u augustu. Riječ je o smartphoneu koji na prvi pogled ostavlja utisak da se radi o kvalitetno izrađenom i izdržljivom uređaju, a upravo su to neke od glavni karakteristika i vrlina po kojim su Nokijini mobiteli prepoznatljivi. Finci su nas na to godinama navikavali, a i ovog puta nisu razočarali te su ponudili uređaj koji se kombinacijom svojih karakteristika ističe na tržištu.

Uređaj je prilično velik sa svojim dimenzijama 171,6 x 81,5 x 10,6 mm, a težak je 248 grama. Zahvaljujući stražnjoj strani od otpornne plastike koja prelazi na rubove preko metalne trake i stiže do iznad ivica ekrana, veoma je izdržljiv i otporan, a ovaj materijal sprečava klizanje. Dobar grip je važan u ovom slučaju jer se radi o većem, debljem i težem uređaju koji će tek oni s nešto većim šakama bez problema držati i koristiti jednom rukom. Plastika će, kao što je već navedeno, spriječiti klizanje i ispadanje uređaja, a ako se to i dogodi, XR20 je otporan na padove s visine do 1,8 metara i bez problema će ih izdržati, osim ako baš nemate sreće. Pored toga, uređaj posjeduje IP68 certifikat za otpornost na vodu (do 1,5 m za 60 minuta) i prašinu. Uprkos tome što je prilično dobro zaštićen, modelu XR20 se ne može posebno prigovoriti na dizajnu jer ne zaostaje za "elegantnijim" i manje zaštićenim uređajima, odnosno ne uopće ne izgleda masivno.

Foto: D. B./Klix.ba
Foto: D. B./Klix.ba

Na gornoj ivici se nalazi crveno dugme koje se može programirati za različite funkcije, a tu je i hibridni Dual SIM slot u koji se može smjestiti microSD kartica, ali u tom slučaju na uštrb jedne SIM kartice. Lijeva ivica je rezervisana za dugme asistenta, a desna za dugmad kontrole jačine zvuka te dugme za uključivanje i isključivanje/otključavanje i zaključavanje uređaja u koje je integrisan i prilično brz senzor za otisak prsta. Dugmad nisu baš na idealnim pozicijama, ali problema ne bi trebalo biti nakon nekoliko dana korištenja, odnosno navikavanja. Uređaj ima stereo zvučnike solidnih performansi, a i prilikom telefonskog razgovora problema i zamjerki nije bilo.

Foto: D. B./Klix.ba
Foto: D. B./Klix.ba

Na donjoj ivici je pored USB-C 3.0 porta za punjenje baterije mobitela smješten i tradicionalni, danas gotovo isčezli 3,5 mm utor za slušalice koji će mnogi znati cijeniti. Interesantan, za mnoge praktičan detalj, nalazi se u donjem lijevom uglu, a riječ je o rupicama koje se koriste za vezicu, a koja može olakšati nošenje i poslužiti kao dodatna sigurnost od ispadanja uređaja.

Foto: D. B./Klix.ba
Foto: D. B./Klix.ba

Naprijed se nalazi sasvim solidni 6,67-inčni IPS LCD FHD+ ekran rezolucije 1.800x2.400 piksela i formata 20;9, koji je zaštićen Gorilla Glass Victus staklom. Frekvencija osvježavanja ekrana iznosi 60Hz, a svjetlina 550 nita pa neće biti problema s vidljivošću u uvjetima sunčanog vremena. Ipak, zamjerka može biti što frekvencija osvježavanja ekrana nije veća, barem 90Hz.

Korisnik se ne treba previše opusiti, jer uprkos tome što Nokijin smartphone ima vojni certifikat te je zaštićen najnovijim staklom, ekran neće izdržati sve "torture" kao kućište, uglavnom ako padne na neravne ili grube površine.

Foto: D. B./Klix.ba
Foto: D. B./Klix.ba

XR20 pokreće Qualcommov Snapdragon 480 5G procesor uparen sa 4 ili 6 GB RAM-a te 64 ili 128 GB interne memorije. Što se tiče procesora, nalazi se i u dosta povoljnijim uređajima, ali će ipak ispuniti zahtjeve i omogućiti korisnicima da uživaju u igrama kao što su PUBG, Fortnite, Call of Duty i druge. Također, u ovom cjenovnom rangu, odnosno 450 do 500 eura u Evropi, Nokia XR20 ne bi trebala biti slabija od konfuguracije 6GB RAM-a i 128 GB interne, odnosno, to bi trebala biti osnovna verzija. Pozitivno je svakako što je riječ o brzoj UFS 2.1 memoriji kombinovanom sa pomenutim procesorom i Andoridom 11, tako da sve operacije na uređaju idu tečno i bez zadrške. Treba pohvaliti činjenicu da će "čisti" Googleov Android 11 na ovom uređaju u periodu od tri godine dobijati nadogradnje, a garantovane su i četiri godine sigurnosnih nadogradnji.

Foto: D. B./Klix.ba
Foto: D. B./Klix.ba

Što se tiče kamera, nazad je kockasti modul u koji su smještene dvije kamere sa Zeiss optikom, kao i dvije LED bljeskalice. Iako se ne radi o najboljim dostupnim kamerama, one su ipak definitivno u vrhu kada je riječ o konkurenciji dodatno ojačanih mobitela. U modul je smještena glavna kamera od 48 MP (f/1.8, 1.25") te ultraširoka od 13 MP (f/2.4), dok se naprijed u gornjem centralnom dijelu ekrana, odnosno u rupičastom izrezu, nalazi selfie kamera od 8 MP. Kamere snimaju video do maksimalnih 1.080 piksela pri 30 fps. S ozbirom na zimski period, kamere smo testirali u tamnim, tmurnim uvjetima s ne baš mnogo svjetla, a one su dale relativno dobre rezultate koje možete pronaći u galeriji te pogledati video u prilogu. Kamere su bolje u odnosu na prethodni model uključujući ultraširoku, a dok će neki biti zadovoljni, drugi će pronaći pokoju zamjerku, posebno kada je riječ o snimanju videa.

Uređaj napaja baterija od 4.630 mAh koja podržava 18W brzo punjenje, no pohvalna je i činjenica da podržava i brzo bežično 15W punjenje. Ova baterija bi trebala izdržati nešto više od jednog dana, zavisno o zahtjevima korisnika. Nokia prati trend pa u pakovanju nema klasičnog punjača nego je tu samo USB-C kabl.

Nokiju XR20 realno treba gledati kao "cijeli paket", jer kupac dobija izuzetno izdržljiv i pouzdan smartphone s dobrom baterijom i solidnim hardverom, a nikako ne treba zaboraviti ni obećane softverske nadogradnje. Zahtjevi kupaca su različiti, no oni koji žele ponešto iz oba svijeta, trebali bi svojoj listi "kandidata" imati i Nokiju XR20.

Vezani članci