Primoran sankcijama
80

Iran razvio softver koji ubrzava testiranje na koronavirus

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Teheran je predstavio novi AI (vještačka inteligencija) softver koji će ubrzati otkrivanje koronavirusa.

S obzirom na američke sankcije koje Iranu ograničavaju pristup testovima, ova zemlja je bila primorana da improvizira te je razvila vlastiti softver koji će joj pomoći u dijagnosticiranju zaraženih.

Softver su predstavili zvaničnici vlade u Teheranu, a razvio ga je konzorcij iranskih univerziteta za samo jedan mjesec. Softver koristi vještačku inteligenciju za analizu CT snimaka potencijalno inficiranih pluća, a to omogućava ljekarima da uploaduju snimke i odmah dobiju rezultate.

Iranski zvaničnik za nauku i tehnologiju Sorena Sattari rekao je novinarima da se radi o velikom dostignuću koje će olakšati analize. Prethodno su eksperti morali ručno pregledati više stotina snimaka svakodnevno. Ovaj softver također pruža nosi pristup dijagnosticiranju i liječenju zaraženih koronavirusom.

CT snimanje omogućava ljekarima da primjete anomalije na plućima pacijenta te im ukazuje na infekciju koronavirusom. Međutim, ova metoda je ostavljena po strani u svijetu jer se koristi PCR testiranje koje "traži" genetski materijal virusa umjesto njegovih simptoma.

Američke sankcije su otežale Iranu pristup medicinskoj opremi zbog čega se ova zemlja okrenula svojim inovacijama. Također, istraživanja su pokazala da su CT snimanja pouzdanija metoda od PCR-a. Kinesko istraživanje provedeno prije mjesec dana navodi da bi CT trebao biti "primarni alat" za testiranje ljudi na koronavirus, javlja Russia Today.

U Iranu je dosad zaraženo ukupno 55.743 ljudi, a zabilježena su 3.452 smrtna slučaja.