Tehnologija
0

iPodi mogu uzrokovati poremećaj rada pejsmejkera

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
iPodi mogu uzrokovati kvar srčanih pejsmejkera tako što svojim radom utiču na elektromagnetnu opremu koja nadzire srce, navedeno je u istraživanju koje je prezentirao 17-godišnji učenik na sastanku kardio-specijalista.

Istraživanje je napravljeno na torokalno-kardiovaskularnom institutu Univerziteta u Michiganu, a rezultati su prezentirani na godišnjem sastanku društva Heart Rhythm Society u Denveru.

U istraživanju je sprovedeno testiranje 100 pacijenta na efekt pejsmejkera kojeg uzrokuju prijenosni muzički uređaji. Svi pacijenti su imali ugrađene pejsmejkere, a prosječna starost im je bila 77 godina. Električne smetnje su detektovane u periodu 50% vremena u kojem je iPod bio naslonjen sam 5 centimetara od grudi u trajanju od 5 do 10 sekundi.

Istraživanje nije ispitivalo druge muzičke uređaje osim iPoda, kojeg proizvodi kompanija Apple.

U nekim slučajevima, iPodi su uzrokovali smetnje kada su se nalazili 40-ak centimetara od grudi. Smetnje na telemetrijskoj opremi su uzrokovale pogrešno ućitavanje srčanog ritma na uređaju, a u jednom slučaju pejsmejker je prestao funkcionirati.

Jay Thaker, vodeći autor istraživanja i učenik srednje škole Okemos High School iz Michigena, zaključio je da smetnje uzrokovane iPodom mogu navesti doktore na pogrešne dijagnoze stvarne funkcije srca.

Thaker, sin elektrofiziologa i reumatologinje, izjavio je da je rapsravljao sa ocem o potencijalnoj interakciji između pejsmejkera i iPoda.

"Tražili smo na internetu, ali nismo našli ništa. Onda ga je i jedan pacijent pitao da li bi to mogao biti problem, tako da me je otac povezao sa Dr. Kritom Jongnarangsinom", izjavio je Thaker.

Jongnarangsin, dugogodišnji prijatelj Thakerovog oca, je također autor istraživanja i profesor-asistent na odjelu kardiovaskularne medicine Univerziteta u Michiganu. Većina pacijenata sa pejsmejkerima nisu iPod korisnici", kazao je Jongnarangsin. Iz tog razloga, nije poznato koliko je puta upotreba iPoda dovela do davanja pogrešne dijagnoze. "Ovo se mora dodatno istražiti", izjavio je Jongnarangsin.