{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


iPhone tajno prati kretanje svog korisnika

S
21.4.2011. u 18:59
0
27
iPhone tajno prati kretanje svog korisnika
0
iPhone tajno prati kretanje svog korisnika
Appleovi uređaji tajno prate lokacije svojih vlasnika i čuvaju te podatke bez njihovog znanja, javlja CNN.
Neovlašteno praćenje je počelo u junu 2010. godine, kada je predstavljena posljednja verzija Appleovog operativnog sistema namjenjena mobilnim telefonima. Ovu priču su potvrdila dva istraživača koja su otkrila skrivene datoteke sa podacima o kretanju i objavili ih zbog brige za korisnike. Iz kompanije Apple nije stigao odgovor na ove optužbe.

Istraživači su objavili program na internetu koji omogućava korisnicima iPhonea da vide mapu svog kretanja u periodu od juna 2010., kada je predstavljen operativni sistem iOS 4.0, pa sve do danas.

Kreatori ovog programa, Alasdair Alan i Pete Warden, rekli su da nema dokaza da su podaci o kretanju dostupni kompaniji Apple nakon što su ih njihovi uređaji prikupili i sačuvali.

"Skupljanje takvih informacija je gotovo neizbježno kod svih provajdera. To je dio njihovog posla. Podaci se strogo čuvaju, te je potreban sudski nalog kako bi se dobio pristup. Međutim, u ovom slučaju se može svako 'dokopati' tih informacija ko dođe u posjed vašeg mobitela. Otkrivanjem i praćenjem vaše lokacije bez dozvole, Apple je omogućio svakom, od ljubomorne supruge do privatnog detektiva, da ima detaljan uvid u to gdje se krećete", rekli su Alan i Warden.

Podaci o kretanju korisnika iPhonea se prikupljaju u nasumičnim intervalima, a za to se koriste predajnici mobilnih provajdera koji određuju približnu lokaciju korisnika.

Ovi podaci se čuvaju u datoteci pod nazivom "conslodated.db", a još uvijek nije poznato zbog čega ih Apple prikuplja.

"Prikupljanje informacija o kretanju se možda vrši u svrhu razvoja nekih novih mogućnosti, ali su to samo špekulacije. Činjenica je da prikupljanje informacija nije slučajno", napisali su Alan i Warden na internet-stranici iPhone Tracker.

Ove vijesti su razbjesnile mnoge korisnike iPhonea.

Sam Biddle, urednik internet-stranice Gizmodo koja predstavlja vodič za gadgete, iskoristio je program kako bi vidio kuda se kretao u posljednje vrijeme. To iskustvo je, kako kaže, bilo jezivo.

"Ovo je mapa mog kretanja tokom proteklih mjeseci. Sve je zabilježeno. Nisam nosio uređaj za praćenje. Nemam posla sa FBI-jem. Nosio sam samo svoj iPhone. Podaci su iznenađujuće precizni. Pokazuju moje kretanje od dana kad sam kupio svoj iPhone 4 u julu. Zabilježene su sve lokacije koje sam posjetio, moj put kući, posjeta porodici, odmori, čak i mjesta koja sam i sam zaboravio. Moj cijeli profesionalni i privatni život je zabilježio jedan mobitel za koji nisam znao da je ujedno i uređaj za praćenje. Svi podaci su dostupni. Nemam šta skrivati, ali nije u redu da se informacije prikupljaju bez mog znanja", napisao je Biddle u članku objavljenom na stranici Gizmodo.com.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: