Svi žele smartphone
0

iPhone, Blackberry i OLED ekrani sve traženiji

Sarajevo-x.com
Samsung Mobile Display, ogranak velike kompanije Samsung Electronics objavio je da će u 2009. godini postotak prodaje smartphonea porasti za 15 posto, prenosi Reuters.

Iako se svijet nalazi u finansijskoj krizi prodaja i potražnja smartphonea kao što su Appleov iPhone i Blackberry je u stalnom porastu.

Prošle godine u svijetu se prodalo 170 miliona smartphonea što iznosi 14 posto kompletnog tržišta mobilne telefonije, dok se u 2009. godini očekuje da taj postotak 'skoči' za cijelih 15 posto tj. 500 miliona smartphonea.

Proizvođači mobilnih telefona i gadgeta ne strahuju od recesije, posebno nakon otkrića tzv. OLED ekrana. OLED (organic light emitting diode) ekrani postali su bitan segment industrije zbog niza prednosti koji pružaju.

OLED ekrani tanji su od prethodnika i slike su bolje kvalitete u odnosu na tekuće kristale i plazma ekrane, a i pored kraćeg vijeka trajanja i viših cijena uređaja s ovim ekranom, potražnja za OLED ekranima je sve veća.

Samsung Mobile Display, koji je glavni proizvođač OLED ekrana, prognozira da će se u slijedećih nekoliko godina ovi ekrani naći na 50 posto mobilnih telefona, 20 posto digitalnih kamera, te 30 posto ručnih igraćih konzola.