Želja za većim udjelom na tržištu
0

iPhone 5 s poboljšanom kamerom stiže u septembru

Sarajevo-x.com
Kompanija Apple planira svoj iPhone 5 na tržište plasirati u septembru. Novi model će imati brži kompjuterski čip i napredniju kameru, piše Daily Mail.

Osim vijesti o iPhoneu 5, saopćeno je i da se testira verzija iPada koja ima ekran veće rezolucije.

Prodaja iPhonea 5 će znatno povećati prodaju Appleovih uređaja jer je upravo ovaj "pametni" telefon najprodavaniji uređaj pomenute kompanije. Kada se aktuelni iPhone 4 na tržištu pojavio prošle godine, zalihe su nestale u samo nekoliko sati, a zbog velike potražnje je "pala" i oficijelna stranica kompanije Apple.

Eksperti za tehnologiju nude i jeftiniju verziju iPhonea u cilju povećanja udjela na tržištu zemalja u razvoju. Novi mobitel bi trebao nositi naziv iPhone 4G ili 4 S, sa mnogim karakteristikama iPhonea 4.

Kamera od osam megapiksela bi bila značajno poboljšanje u odnosu na kameru od pet megapiksela koju ima iPhone 4. Brži procesor će omogućiti brže funkcionisanje programa, a mobitel će postati veća konkurencija BlackBerryjevim i Samsungovim uređajima sa Googleovim softverom Android.

Eksperti su rekli da će, ukoliko Apple uvede jeftinije mobitele, udio ove kompanije na tržištu naglo porasti zbog povećanja broja korisnika. Pouzdani izvori tvrde da će rezolucija ekrana poboljšanog iPada biti za trećinu veća u odnosu na rezoluciju ekrana iPada 2.

Kompanija Apple je tradicionalno "škrta" na detaljima o svojim proizvodima u razvoju. No, uprkost tome, očekuje se da će u narednim mjesecima ipak dođi do "curenja" pomenutih informacija.

Izvori tvrde i da će novi mobiteli imati Appleov novi softver iCloud.