|

FOTO+VIDEO
/
Inženjeri supersoničnog Bloodhounda se nadaju novom rekordu

Inženjeri supersoničnog Bloodhounda se nadaju novom rekordu
0
S
Sarajevo-x.com
8.2.2011. u 14:58
13
komentara
0

dijeljenja
Inženjeri supersoničnog Bloodhounda se nadaju novom rekordu Prototip automobila Bloodhound
Supersonični automobil Bloodhound će pokušati oboriti brzinski rekord i kretati se brže od metka. Njegovi inženjeri se nadaju da će uspjeti dostići brzinu veću od 1.609 km/h i postati najbrži automobil na svijetu.
Bloodhound je u proizvodnji već tri godine, a trebao bi oboriti brzinski rekord na kopnu vozeći po isušenom koritu jezera u južnoafričkom Northern Capeu krajem 2012. godine.

Supersonični automobil će pokretati mlazni motor pozicioniran iznad hibridne rakete. To će biti kombinacija koja bi trebala proizvesti 135.000 KS, što je jednako 180 puta većoj snazi bolida Formule 1.

Inženjeri kompanije "Hampson Industries" u Wiganu su pripremili dizajn za čelični dio šasije gdje će biti smješteni mlazni i raketni motori.

"Tim inženjera kompanije Hampton Industries je uzbuđen i počastvovan početkom izgradnje Bloodhounda", rekao je glasnogovornik kompanije Mark Abbey.

Testiranja Bloodhounda će početi u januaru sljedeće godine, prije nego stigne u Južnu Afriku. Prednji dio automobila će izgraditi inženjeri grupacije "Advanced Composites".

Thrust SSC Thrust SSC
Njegovi točkovi od čvrstih legura moraju izdržati rotaciju od 10.000 obrtaja u minuti dok se kreću prašnjavim tlom korita isušenog jezera. Brzinski rekord na kopnu je postavljen 1997. godine u vozilu Thrust SSC. Postavio ga je Andy Green koji je dostigao brzinu od 1.223 km/h. On će također voziti i Bloodhound kako bi pokušao oboriti vlastiti rekord zajedno sa dvojicom kolega iz projekta Thrust SSC, Richardom Nobleom i Ronom Ayresom. Više od 4.000 škola će biti dio Bloodhound obrazovnog programa. Cilj je inspirisati učenike da naprave karijeru u oblasti nauke, inženjerstva i tehnologije, te da postanu odlični matematičari.

Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...