Moguća eskalacija
194

Internet usporio nakon najvećeg napada u historiji

Klix.ba
Internet širom svijeta je usporio nakon cyber napada koji stručnjaci za sigurnost nazivaju najvećim u historiji. Jaz između Spamhausa, grupe za borbu protiv spama, i Cyberbunkera, hosting kompanije, izazvao je povratne napade koji su poplavili osnovnu infrastrukturu interneta.

Napadi su imali utjecaja na velike internet servise poput Netflixa, a stručnjaci su zabrinuti da će eskalirati i utjecati i na bankovne i e-mail servise. Policijske cyber jedinice iz pet zemalja istražuje napade.

Spamhaus, grupa sa sjedištima u Londonu i Ženevi, je neprofitna organizacija koja pomaže pružaocima e-mail usluga da filtriraju spam i neželjene sadržaje. Da bi to uspio, Spamhaus održava bazu servera poznatih po zloupotrebi.

Nedavno je Spamhaus blokirao servere koje održava Cyberbunker, holandska hosting kompanija koja tvrdi da će na svojim serverima držati sve što nema veze sa dječijom pornografijom i terorizmom.

Sven Olaf Kamphuis, glasnogovornik Cyberbunkera, izjavio je da Spamhaus zloupotrebljava svoju poziciju i ne smije mu se dozvoliti da odlučuje šta može, a šta ne može biti na internetu.

Spamhaus tvrdi da Cyberbunker, u saradnji sa kriminalnim grupama iz Istočne Evrope i Rusije, stoji iza napada. Novinari BBC-a kontaktirali su Cyberbunker u vezi sa ovom tvrdnjom, ali nisu dobili nikakav odgovor.

Napadači su koristili taktiku poznatu kao Distributed Denial of Service (DDoS), koja ciljanu stranicu preplavi ogromnom količinom podataka kako bi je učinila nedostupnom. U ovom slučaju, napadnuti su Spamhausovi Domain Name System (DNS) serveri.