Ocjene stručnjaka
0

Internet u BiH koristi oko 40 posto građana

FENA
Rudo Vidović
U Bosni i Hercegovini, po posljednjim još neoficijelnim podacima, oko 40 posto ljudi koristi Internet, što je veliki napredak u odnosu na prije pet godina, kada se taj procent kretao oko 25, ocijenila je danas direktorica Microsofta BiH Lejla Zukić-Krivdić.

"Vidimo veliki progres u korištenju Interneta u našoj zemlji", rekla je Zukić-Krivdić i izrazila opredijeljenost da ta kompanija radi na razvoju IT u našoj zemlji, jer vjeruju da to može da doprinese razvoju kompletne ekonomije.

Izrazivši zadovoljstvo što se danas održava prva poslovno-tehnološka konferencija u BiH "Microsoft Network" u Banjoj Luci, ona je naglasila da je u planu da ovaj skup postane tradicija i najveće IT okupljanje u BiH.

"Microsoft Network" okupio je na jednom mjestu oko 270 učesnika, respektabilne predstavnike bh. privrede, privatnog i javnog sektora te istaknute domaće i inostrane IT stručnjake, a bit će predstavljena najnovija Microsoft i partnerska rješenja i njihova korištenja za efikasnije poslovanje.

Konferencija se organizira pod pokroviteljstvom Vijeća ministara BiH, Vlade Republike Srpske i Grada Banje Luke, u saradnji s kompanijama Logosoft, ComTrade, KING ICT, LANACO, HP, M:TEL.

Ministar komunikacija i transporta BiH Rudo Vidović podsjetio da je Vijeće ministara BiH donijelo i strategiju o uspostavi IT društva, sačinjen je i akcioni plan koji otvara put budućeg razvoja, a potpisan je i ugovor s kompanijom Microsoft BiH o licenciranju softvera u tijelima državne uprave.

Vidović je ukazao i da je neophodno veće ulaganje uopće u nauku u BiH, ali i da je potrebno resorno ministarstvo nauke i novih tehnologija na nivou države,da bi razvoj te oblasti pospješio, ali i izdvajalo više sredstava na svim nivoima.