Japan
0

Internet provajderi sprječavaju samoubistva

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Japanski Internet provajderi uspjeli su tokom prošle godine da spasu život 95 potencijalnih samoubica tako što su presreli njihove namjere izložene na toj globalnoj mreži i proslijedili ih policiji koja je blagovremeno reagirala.

U saopćenju tokijske policije istaknuta je efikasnost zakona usvojenog 2005. koji provajderima omogućava da policiji dostavljaju lične podatke korisnika Interneta za koje se opravdano sumnja da imaju samoubilačke namjere.

Tokom prošle godine, policija je uz pomoć provajdera intervenirala u 95 slučajeva u kojima su korisnici najavili na Internetu želju da sebi oduzmu život.

Japanski provajderi su policiji tokom 2008. prijavili 196 slučajeva, što je 75 više nego prethodne godine. Od tog broja sedam je izvršilo samoubistvo, troje je spašeno u posljednji sat, a njih 92 su uvjereni da odustanu od mračne namjere, prenose agencije.

Policija je navela da su bile i 74 "lažne uzbune" - slučajevi u kojima su korisnici putem Interneta proklamirali namjeru da izvrše samoubistvo premda im to nije bilo ni na kraj pameti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Japan ima osmu stopu samoubistava u svijetu. Od 1998. godine, u toj zemlji bilježi se svake godine više od 30.000 slučajeva samoubistava, a 2003. je bilo rekordnih 34.427 slučajeva.