{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Internet postao novi kalašnjikov

F
11.5.2007. u 18:56
0
0
Internet postao novi kalašnjikov
0
Internet postao novi kalašnjikov
U novom izvještaju pripremljenom za američki Kongres navodi se da je Internet postao važno sredstvo za teroriste koji tim putem šire svoje poruke i regrutuju sljedbenike. Iznosi se i ocjena da američka vlada nije učinila dovoljno na borbi protiv terorizma u virtualnom prostoru.
Istraživanje je pripremila radna skupina Instituta za unutarnju sigurnost koji djeluje pri Univerzitetu George Washington.

U njemu stoji da su terorističke organizacije postale sofisticiranije u korištenju Interneta za regrutiranje novih boraca, simpatizera i prikupljanje novčanih sredstava.

Izvještaj je predstavljen senatskom Odboru za domovinsku sigurnost i vladina pitanja kojim predsjeda senator Joseph Lieberman. "Izvještaj radne skupine pokazuje nam da ljudi koji šire ekstremističku propagandu putem Interneta i regrutiraju nove članove imaju novi slogan, a taj je tipkovnica je isto što i kalašnjikov", rekao je Joe Lieberman.
Dopredsjednik panela, Frank Cilluffo, kaže da su posebne Internet stranice putem kojih istodobno komunicira više osoba postale omiljeno sredstvo terorista: "Takozvane chat rooms sada su dodatak ili zamjena džamijama i kafićima kao sredstvo novačenja i radikalizacije."

U izvještaju stoji da Internet služi kao sredstvo širenja ekstremističkih vjerovanja, uključujući volju pribjegavanja i podrške nasilju kao metodi za društvene promjene. Jedan od članova radne skupine bio je Michael Doran, koji je uposlen u Pentagonu na poslovima javne diplomacije.

"Internet je stvorio uvjete za stvaranje potpuno nove vrste terorističke mreže koja u potpunosti djeluje na Internetu, koja se sastoji od pojedinaca koji se međusobno ne poznaju, ali ih privlači ista ideologija te su voljni koordinirati svoje akcije u korist svojih ciljeva", rekao je Michael Doran.

Doran dodaje da takve skupine često mijenjaju Internet servere, ponekad i svakodnevno te da to predstavlja izazov djelatnicima američke vlade koji rade na njihovom lociranju. Kako je rekao, američka vlada može učiniti više po tom pitanju koristeći ono što je nazvao najsnažnije oružje u američkom arsenalu – snagu slobode.

"Odgovor terorističkoj poruci tiranije, netolerancije i nasilnog ekstremizma jest učinkovito nuđenje alternativne vizije koja se temelji na slobodi, toleranciji i suradnji koja donosi zajedničku korist", smatra Michael Doran.

U izvještaju se preporučuje američkoj vladi da uposli dodatne obavještajce koji bi se infiltrirali u Internet stranice islamskih ekstremista te da putem kulturne razmjene i dijaloga poboljša odnose s muslimanskim svijetom, javlja Glas Amerike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: