Tehnologija
17

Internet Explorer je "mrtav"

Klix.ba
Prema pisanju američkih medija, šef marketinga kompanije Microsoft Chris Capossela je rekao na internom sastanku kompanije da se razmatra novo ime za browser koji će biti dio operativnom sistema Windows 10.

Project Spartan, MIcrosoftov potpuno novi web browser, bit će dio Windowsa 10, a kompanija planira da on postane standardan način pomoću kojeg korisnici pristupaju internetu.

Internet Explorer će i dalje postojati u nekim određenim verzijama Windowsa 10 i to isključivo zbog kompatibilnosti, no, neće biti iznenađenje ako uskoro bude potpuno izostavljen.

Microsoft trenutno razmatra moguća imena za svoj novi browser, a ono bi moglo uključivati i ime kompanije.

Kompanija je u prošlosti uložila velike napore kako bi "oživjela" Internet Explorer, ali bez uspjeha. Ovaj browser je postao nešto što korisnike samo podsjeća na početke interneta, a te uspomene baš i nisu lijepe ako se uzmu u obzir dosadni toolbarsi.

Međutim, novi browser neće biti mnogo drugačiji od Interent Explorera jer će koristiti isti Trident rendering engine, Promjena će bit uglavnom u "osvježenju" izgleda, a u Microsoftu se nadaju da će se svidjeti korisnicima.